Les autoritats de trànsit no deixen d'avisar que hi ha un parc automobilístic antic circulant per les carreteres. A més, alerten que no hi ha un bon manteniment i constata que la presència d'aquest tipus de vehicles a les carreteres no fa més que augmentar el risc de patir un accident mortal, ja que no compten amb els equipaments adequats per garantir una mobilitat segura.

Per aquest motiu i per tal de posar al dia la base de dades, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat en marxa una campanya que consisteix a enviar unes cartes informatives als titulars de vehicles de més de 10 anys, amb l'objectiu que actualitzin la informació sobre l'estat del seu automòbil al Regristre de Vehicles de la DGT. Entre les diferents dades que revisen des d'aquest ens estatal hi ha els aspectes tècnics del vehicle i la seva situació administrativa. És a dir, per exemple, si ja ha superat la ITV prevista o bé si es disposa del vehicle assegurat.

La carta ha agafat per sorpresa molta gent i fonts de la DGT asseguren que l'objectiu només és informatiu. I que també volen que a través de la campanya es donin vehicles de baixa, si no estan circulant. I és que, com recorden des de l'ens estatal, no fa gaires anys que des de les instal·lacions de desballestament de vehicles han de donar comptes de la baixa a la DGT i que, possiblement, certs cotxes no van ser anul·lats al seu dia.

També pot ser que alguns vehicles que, al seu moment, els amos van deixar en un d'aquests espais de desguàs, tornessin a la circulació sense que l'antic propietari en tingués constància.

Per això, la DGT ha començat a enviar aquestes cartes per tal que els titulars dels vehicles actualitzin les dades. Un veí de Vilablareix ha estat un dels primers a rebre-la, dels 13 milions que són destinaris d'aquesta documentació a tot Espanya. En el moment de veure la informació que portava la carta es va mostrar sorprès, perquè es tractava de les dades de tres vehicles: dos cotxes i una moto, que ell havia adquirit en els anys 70 i que ja tenia oblidats.

En canvi, la DGT ara li assenyala que els vehicles no estan al dia ni de la ITV, ni assegurats. Davant la confusió, va dirigir-se a la prefectura de Trànsit a Girona i allà, recorda, es va trobar amb més gent com ell, confosos per aquesta carta de les autoritats de trànsit ja que assegura que no se'ls deixa clar si això els suposarà una multa. Allà, finalment, se'ls va explicar que és obligatori cursar la baixa del vehicle o explicar on es troben o si els van vendre, entre d'altres opcions. Tot i això, l'home denuncia també que per poder-ho fer cal demanar cita prèvia i que això suposa, per a tres automòbils, haver d'anar fins a la seu gironina de Trànsit ?almenys dues vegades.

Des de la DGT van indicar que pot haver-hi hagut alguna confusió, però que tota la tramitació es pot fer a través d'Internet i que no té tantes complicacions. A la web de la DGT hi ha una pestanya on es pot llegir "Carta a titulars de vehicles", on es dóna les instruccions per donar la baixa de l'automòbil, entre d'altres.