El turisme de la Imserso ha estat durant anys una de les grans eines a les quals s’han aferrat els gremis d’hostaleria per desestacionalitzar els serveis del sector i no centrar tan sols l’activitat en els tres mesos d’estiu. El model, però, s’està mostrant cada vegada menys rendible, ja que les ajudes fa 10 anys que no s’actualitzen i per als hotels és complicat quadrar els números amb tots els serveis que s’ofereixen. Des de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, el missatge és de contenció i preocupació alhora, ja que afirmen que no volen perdre un model que permet donar vida als pobles costaners durant l’hivern, però que alhora necessiten que les administracions millorin les ajudes perquè surti a compte allotjar els grups que arriben anualment.

El director general de l’Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso), César Antón, ja va anunciar a mitjans de l’any passat que l’oferta de places per a viatges de la Imserso es reduiria d’un milió a 900.000 durant aquest 2014. La baixada de l’oferta i la manca d’actualització de les ajudes fa que per a molts hotels sigui difícil de fer que l’allotjament d’aquests grups sigui rendible.

Els preus d’aquest any marquen que per una estada de vuit dies i set nits a Catalunya, en temporada baixa, cada beneficiari ha de pagar 141,41 euros, fet que fa que el dia acabi sortint a uns 18 eurps per persona. El preu per les estades de 10 dies i 9 nits és de 174, 21 euros. Incloent el transport, el paquet té un cost de 165,61 euros per 8 dies, fet que situa el preu just per sobre dels 20 euros per persona. Aquests preus fan que els hotels hagin de fer mans i mànigues per quadrar els números, ja que cada paquet inclou, segons informa la Imserso a través de la seva pàgina web, el viatge d’anada i tornada des de la capital de província fins a l’hotel; l’allotjament amb tres àpats inclosos; una pòlissa d’assegurança col·lectiva; servei mèdic al propi hotel; i un programa d’animació.

Activitat a l’hivern

Tot i les dificultats econòmiques que poden arribar a suposar les quantitats mínimes que paga l’Estat, els hotelers es resisteixen a abandonar un sistema que, a molts, els permet mantenir els establiments oberts durant tot l’any. Tal com explicaven des de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, el turisme de la Imserso suposa una «via de sortida a la temporada de l’hivern». És per això que el missatge dels hotelers és que, tot i que s’han d’incrementar les ajudes per poder fer que l’activitat sigui rendible, no volen perdre aquesta activitat. «Els permet allargar la temporada i si no tinguessin aquest tipus de públic, sí que haurien de tancar», exposaven des de la Federació. «També demanen, però, que es reactivi la subvenció per part del Ministeri», puntualitzaven. A més, van afegir que això no es limita tan sols als establiments hotelers, sinó també als restaurants i comerços que es beneficien de forma indirecta d’aquestes estades.

Segons les dades que va oferir la mateixa Federació d’Hostaleria, la previsió és que durant el 2014 arribin a la Costa Brava entre 50.000 i 60.000 persones gràcies als viatges de la Imserso, sobretot a Lloret i Platja d’Aro. La majoria de les estades es concentren entre febrer i març i de mitjana solen ser d’uns 10 dies i 9 nits. L’oferta de la costa gironina per aquesta temporada és de 7.165 llits. Segons els càlculs de la Federació, la majoria dels hotels poden mantenir la seva plantilla durant l’hivern gràcies a aquestes estades, i que per tant renunciar-hi suposaria, a més, destruir llocs de treball. Tot i això, reiteren que cal actualitzar les ajudes, ja que els costos fixos que suposa tenir l’hotel obert sí que han pujat i el marge de rendibilitat és cada vegada més prim.