Les comarques de Girona es confirmen com un dels principals destins de l'Estat per passar les vacances de Setmana Santa. Tant pel que fa a hotels, com a càmpings i cases de turisme rural (no hi ha dades dels apartaments de lloguer), els establiments turístics gironins es troben entre els que més ocupació tindran aquests dies. O potser seria millor utilitzar el present , "tenen", perquè a efectes turístics les festes van començar divendres i es perllongaran fins al dilluns 21. Les previsions d'enguany són similars a les de l'any passat, tot i que el fet que la Setmana Santa caigui tan tard en el calendari ha animat més empresaris a obrir els seus negocis.

En molts casos la Setmana Santa suposa l'inici de la temporada turística per a aquells establiments que a l'hivern tanquen portes. Excepte casos puntuals, la majoria ?obren ara les portes i ja no les tanquen fins passat l'estiu.

Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, el 75% dels establiments hotelers de la Costa Brava ja obren portes aprofitant les vacances de Setmana Santa. A les comarques interiors i a Girona ciutat, en canvi, el 100% dels hotels estaran oberts.

De les reserves rebudes fins ara es desprèn que a l'Alt Empordà la previsió d'ocupació és del 65%, a la Costa Brava centre puja fins al 80% i a la zona de la Selva marítima se situa entorn el 75%, si bé cal matisar que pel que fa a xifres absolutes, el volum de turistes és molt superior a l'Empordà i la Selva que al Centre. A la ciutat de Girona i al seu entorn es preveu omplir un 55% de les habitacions, a la Selva interior i a la Garrotxa l'ocupació serà del 40% i a la Cerdanya i el Ripollès se situarà entorn del 50%.

Sempre segons la Federació, el perfil del turista que aquest dies vindrà a les comarques gironines serà bàsicament nacional. Tres de cada quatre turistes que dormin a hotels gironins seran catalans. El 25% restant correspon a visitants francesos, seguits dels belgues. La mitjana d'estada dels clients és de 2,5 dies, i la majoria d'entrades s'esperen el divendres 18 i el dissabte 19 d'abril. Segons dades de la federació, el 68% de les reserves que fins ara s'han fet als establiments associats són per part de clients individuals, i el 32% restant l'han fet operadors turístics.

Les previsions per a aquesta Setmana Santa són molt similars a les de l'any passat però els representants dels hotelers remarquen que cada vegada prenen més importància les reserves a darrera hora.

Baixa un 10% el turisme rus

El turisme rus ha descendit un 10% respecte al passat any pel que fa a les reserves a causa de la devaluació del ruble, encara que s'espera que les xifres siguin similars a les de 2013 a final de temporada.

Per la seva banda, segons l'Associació Turisme Rural de Girona, per als dies considerta més forts de la Setmana Santa (de Divendres Sant a dilluns de Pasqua) estan reservades el 90% de les places. També confien en les reserves de darrera hora, en aquest cas per arribar a una ocupació del 95%, que seria molt similar a la de la Setmana Santa de l'any passat. No estranya per tant que, segons el portal especialitzat en aquest segment, Toprural, la província de Girona sigui la que suscita més interès de l'Estat. A prop seu es situen Segòvia, Àvila i Barcelona.

El perfil del turista rural que ve aquests dies a Girona correspon a famílies de la zona de Barcelona i l'àrea metropolitana i les reserves s'han fet de forma bastant homogènia a les cases rurals de les diferents comarques.

Com ja ha anat passant des de l'esclat de la crisi, el client cada vegada escurça més les estades i fa del preu el principal element a l'hora de decidir-se a fer la reserva. Per això, la majoria de reserves són per a tres nits, tot i que el calendari de vacances permetria fer estades més llargues.

L'ocupació prevista durant el primer cap de setmana i els dies no festius estaria entorn del 35%. Aquestes dades són pitjors que les de temporades anteriors i confirmen la tendència dels darrers anys: la gent només lloga les cases rurals en temporada alta i durant els principals ponts.

Per la seva banda, el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, explica que el fet que aquesta Setmana Santa caigui quasi a finals d'abril fa que hi hagi més càmpings que s'hagin decidit a obrir. L'associació representa 76 establiments (el 80% de l'oferta d'allotjament en càmpings) i el 40% ha decidit arrencar la temporada coincidint amb la Setmana Santa.

Els càmpings ho allarguen

Gotanegra indica que el turista que reben és català i, bàsicament, de Barcelona i àrea urbana. Més que en d'altres dates, la el temps que faci serà "essencial". Per això, moltes reserves es realitzaran segurament a darrera hora. "Hi ha molta gent que espera a veure quin temps farà i també si arriben ofertes de darrera hora", explica el president dels càmpings gironins.

En canvi, sí que els càmpings reserven amb més antelació l'allotjament en bungalous. Els establiments que estaran oberts per Setmana Santa ocuparan entre el 60% i el 70% als bungalous, també a falta de reserves a darrera hora.

El president de l'associació remarca que, més enllà de la Setmana Santa, esperen també una bona afluència de clients les dues setmanes següents. Els càmpings gironins tenen entre el seu públic potencial ciutadans alemanys, francesos, belgues i holandesos, que fan vacances durant la darrera setmana d'abril i la primera de maig.