La UdG és el centre fora de Barcelona amb més recerca en teràpies avançades

Catalunya participa en 5.308 assajos clínics, sobreotot en oncologia, i se situa en la cinquena posició a Europa segons el Biocat

L’informe destaca el pes de la indústria de les farmacèutiques, com Hipra

Un dels laboratoris del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona en una imatge d’arxiu.

Un dels laboratoris del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona en una imatge d’arxiu. / UdG

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Catalunya lidera les capacitats en el desenvolupament de teràpies avançades. Aquesta és una de les conclusions que s’extreu del darrer informe del Biocat, entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a Catalunya. A la resolució del Ministeri de Ciència i Innovació de finals de l’any passat, el 64% del total de pressupost concedit (28,8 milions d’euros) es va atorgar a entitats catalanes.

Les teràpies avançades són aquells medicaments d’ús humà que es basen en gens, teixits o cèl·lules. Aquestes teràpies o processos van més enllà dels mètodes convencionals i s’enfoquen en l’ús de cèl·lules, teixits o gens per restaurar, millorar o substituir les funcions danyades o malaltes del cos. 

A part del desenvolupament, els centres de recerca de Catalunya també destaquen en les publicacions científiques vinculades a les teràpies avançades. De fet, la Universitat de Girona és el centre de Catalunya fora de Barcelona i l’àrea metropolitana que ha fet més producció científica en aquest camp, amb un total de 55 publicacions en l’última dècada. El rànquing està liderat per la Universitat de Barcelona (984), l’hospital Clínic (578) i la Universitat Autònoma de Barcelona (531).

El conjunt de publicacions vinculades a aquest àmbit a Catalunya representen el 38% del total de l’Estat espanyol. En el marc internacional, i després d’analitzar el nombre de publicacions i patents sol·licitades en teràpies avançades dels darrers deu anys, Biocat apunta que Catalunya se situa en tercera posició a Europa pel que fa a publicacions, per sota de Suïssa i Països Baixos.

Més de 5.000 assajos

Per altra banda, pel que fa a assajos clínics, Catalunya ocupa el cinquè lloc a Europa i el vuitè al món en aquest àmbit. Actualment participa en 5.308 assajos. Biocat ha defensat que aquest lideratge en assajos clínics es deu principalment a un sòlid sistema sanitari, hospitals molt competitius amb instal·lacions clíniques d’alt nivell, una normativa favorable, un reclutament de pacients creixent i professionals sanitaris de renom internacional.

Paral·lelament, l’informe també destaca l’augment del nombre i presència de multinacionals de salut a Catalunya. I és que concentra també històricament més del 50% de la indústria farmacèutica espanyola i disposa d’una destacada representació de multinacionals, que operen internacionalment des de la regió i que, entre d’altres, treballen en innovació incremental dels medicaments, com Almirall, Esteve, Ferrer, Grifols, Hipra, Isdin, Reig Jofré o Werfen, entre d’altres. De fet, entre les fites més importants de les farmacèutiques de l’any passat, Biocat ressalta l’aprovació de Bimervax, la vacuna d’Hipra per fer front a la covid-19.

El director general del Biocat, Robert Fabregat, matisa que per tal de continuar sent referents en la cadena de valor, és necessari «combinar aquest lideratge en R+D amb una aposta ferma en l’àmbit de l’escalat i la producció d’aquestes teràpies».