dissabte Polaritat invertida

Sánchez-Camacho parlant sobre el procés sobiranista és una amenaça constant. Tot el seu discurs polític es basa en amenaçar sobre conseqüències catastròfiques per a l'economia, per a l'autogovern... si no es fa que el que el Govern de l'Estat ordena. El PP ve d'una tradició castrense i colpista. Conseqüències que, segons la blanenca, afectarien els ciutadans independentistes i els que no ho són. Quan s'escolta parlar al conseller de la Presidència, Francesc Homs, aquest desprèn arrogància, en el sentit de diguin el que diguin els altres, nosaltres (ells) farem el que voldrem perquè tenim superioritat moral. CiU té una tradició molt treballada de superioritat moral. En política, la polaritat invertida acaba cansant.

diumenge Boscos oblidats

El bosc no para de guanyar terreny al camp. L'abandonament del territori rural en els últims 40 anys fa que el bosc guanyi ?ter?reny al camp. No seria cap problema si fóssim un país que li sap treure rendiment al bosc. Però a Catalunya el bosc s'ha convertit només en un problema (incendis), sobretot perquè bona part està en mans de pocs propietaris que no tenen capacitat econòmica per mantenir-lo i tenir-lo net. És increïble que en més de 30 anys d'autogovern, Catalunya no tingui una llei del bosc sòlida. Ho reguem tot i, en canvi, no tenim cap projecte per a la part més extensa de país.

dilluns Reforç tecnològic

Les policies de les comarques de Girona han convingut que les càmeres al carrer són un gran reforç.

És per això que aquest any n'instal·laran un 50% més. Les càmeres, amb les tecnologies i resolucions actuals, s'han convertit en elements disuasius de la delinqüència i, a més a més, en aliats efectius per capturar delinqüents. N'hi ha que ho critiquen per -ja sabeu- allò del Gran Germà, quan en realitat el carrer mai ha estat un espai íntim. Cal posar-hi regles però la policia no pot renunciar-hi perquè ha quedat demostrat que les càmeres ajuden a resoldre casos.

dimarts Ryanair

És possible que algun dia a Ryanair se'ls hagi de dir: "foteu-vos els avions per on us càpiguen". La política d'amenaces, xantatges, i tot tipus de pràctiques que fa servir aquesta companyia és més pròpia de cobradors de la màfia, i comença a cansar. No és censurable que negociïn amb les administracions contraprestacions a canvi de revitalitzar zones turístiques, però resulta que quan és Ryanair qui incompleix els pactes (portar quasi quatre milions de passatgers a Girona), ells no compensen ningú.

Ara, a més a més, amenacen amb retirar vols de Girona i Reus si la Generalitat aplica d'aquí uns mesos la taxa "verda" d'enlairaments i aterratges. Però resulta que no es plantegen retirar vols de Barcelona perquè la capital catalana s'ha convertit un negoci estratègic per a ells. Barcelona s'ha convertit en el taló d'Aquil·les de Ryanair. La Generalitat ho hauria d'aprofitar. Només falta que una companyia condicioni les polítiques d'un país.

dimecres Millor callar

Fa un any que una decisió creativa (pels paràmetres habitualment gens creatius als quals ens té acostumats la política) va portar a l'exili de l'autopista els milers de camions de gran tonatge que circulaven per la raquítica Nacional 2. En els últims anys de camions, havien mort una mitjana anual de 17 persones en accidents de trànsit en aquesta via al seu pas per les comarques de Girona. Avui la Generalitat treu pit perquè durant l'any de la mesura ha mort una sola persona.

És realment destacable però no se'n pot fer cap causa de propaganda política perquè la pregunta és: i tots els anys que ha anat morint gent, mentre el territori feia ja crits d'auxili? Qui dóna explicacions a tots aquells morts que ha quedat demostrat que els va provocar una saturació infernal de la carretera? Millor callar i aprendre la lliçó sobre polítiques creatives.

Dijous El camp es recupera

Des del 2009, Catalunya havia perdut unes 20.000 granges i explotacions ramaderes, per diferents motius però especialment per la falta de rendibilitat.

Passats aquests anys, el 2014, s'ha aturat la diàspora del camp. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, assegura que estan notant un retorn de gent a les granges i explotacions ramaderes. I que, a més a més, és un retorn millorat perquè són una fornada de pagesos nous, amb un altre tipus de mentalitat, que volen fer altres coses que no sigui només produir sinó transformar productes o vendre ells mateixos la producció. Això, segons Caball, "és bo per al país".

Divendres Unió i Pallarols

No hi haurà indult i s'ha ordenat que els condemnats pel cas Treball de finançament irregular d'Unió Democràtica ingressin a presó. Van ser condemnats per desviar quasi 400 mil euros de diners de formació laboral per finançar el partit de Duran Lleida.

És normal i reconfortant que, malgrat haver passat tants anys, els responsables directes compleixin condemna... encara que sigui mínima. Al mateix temps és decebedor que, com a partit, a Unió Democràtica en general, i al seu líder en particular, li hagi sortit tant barat aquest saqueig a les arques públiques.