Com si sentissin ploure. L'executiva del PSC de les comarques gironines no convocarà cap congrés extraordinari, però tampoc ha plantejat cap substitució dels dimissionaris. Fins i tot ha deixat en l'aire la possibilitat de canviar la portaveu de la Diputació, Pia Bosch, que va ser a instigadora del conflicte intern. El primer secretari del PSC, Juli Fernández, va remarcar ahir que l'objectiu són les europees del pròxim 25 de maig, els processos interns per escollir candidats municipals i prendre el pols a les agrupacions. Fernández va recordar als crítics que només fa dos anys que és en el càrrec i que no ha tingut ni deu dies de tranquil·litat.

La mateixa Pia Bosch, portaveu del PSC a la Diputació de Girona i a l'Ajuntament, va obrir foc la setmana passada en presentar la dimissió, juntament amb altres vuit membres de l'executiva. Posteriorment s'hi va sumar Joaquim Nadal, president del partit. Al·legaven que ja havien marxat la meitat de la direcció escollida a Lloret el febrer de 2012.

L'executiva gironina considera però que no es compleixen els requisits per convocar el congrés extraordinari. A més, no volen barrejar "guerres internes" amb les pròximes eleccions europees i l'elecció dels candidats per a les municipals del 2015.

El primer secretari, Juli Fernández, veu complicat reconduir la situació amb els dissidents -de fet, assegura que la comunicació gairebé és "nul·la"- i no descarta que hi hagi una escissió dins el partit. "No sóc optimista, però intentaré crear les condicions per abaixar la inflamació i aconseguir el diàleg", va dir Fernández.

El PSC de les comarques gironines es proposa recuperar la normalitat al partit per afrontar els tres objectius polítics que representen la campanya de les eleccions europees; el procés d'elecció de candidats i les possibles eleccions primàries a la ciutat de Girona; i el foment del debat a les agrupacions de la federació per resoldre el debat intern i recuperar el pols de la gent.

L'executiva ho va decidir en una reunió a la seu del partit durant la qual va aprovar un document de quatre punts en el qual explicita un plec d'intencions per resoldre la crisi i afrontar els mesos que venen. Al document de quatre punts aprovat per l'executiva, el partit demana unitat per afrontar els objectius polítics; reclama un pas endavant a favor del dret a decidir per part de la direcció nacional insistint en el compromís dels socialistes de les comarques gironines en aquest sentit; expressa una voluntat clara d'acord i diàleg per acostar posicions i reforçar el paper dels representants municipals al territori; i lamenta l'allunyament de Joaquim Nadal i els nou dimissionaris. "Cal la màxima unitat per entomar els reptes del partit, que són moltíssims. És l'obligació d'una direcció responsable. El partit ha d'estar al costat de la gent i fugir dels debats interns públics per ser una altra vegada un partit útil que doni respostes a la societat", va advertir.

Entre les decisions que va deixar pendent hi ha el relleu de la portaveu a la Diputació. Segons Fernández, la decisió final dependrà del mateix grup provincial. A més portarà a terme en els pròxims dies un seguit de reunions amb representants locals i el conjunt de la militància per prendre les decisions més oportunes.