El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va explicar ahir que el Govern té clar que la portalada del Monestir de Ripoll "mereix" ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco. "Crec que no hi ha discussió, estic convençut que més d'hora que tard la portalada obtindrà aquest reconeixement", va subratllar. D'altra banda, Ripoll també va demanar que la Festa Nacional de la Llana i Casament de Pagès sigui declarada d'Interès Turístic Nacional.

Ara fa unes setmanes, un grup d'experts van presentar a la Generalitat un dossier amb un conjunt d'arguments "sòlids" per demanar que la portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll pogués ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco. L'objectiu dels experts és convèncer la Generalitat i, posteriorment, el govern espanyol perquè el monument obtingui aquest reconeixement mundial. El primer pas, però, és que la portalada entri dins la Llista Indicativa que la Generalitat ha de decidir a finals d'aquest mes. En cas que fos així, la candidatura seguiria el seu curs i es debatria a Madrid el proper setembre a la Comissió Nacional del Patrimoni.

Espadaler va fer aquestes valoracions durant la 48a Festa Nacional de la Llana i Casament de Pagès on va ser padrí, conjuntament amb la il·lustradora Carme Solé Vendrell, que havia de ser-ho l'any passat però no va poder-hi assistir per motius familiars.

"Agraeixo als organitzadors poder ser padrí amb la Carme d'aquest esdeveniment, és un goig per mi, sóc molt veí d'aquesta zona i esperem que aquestes festes puguin servir per aprendre les velles tradicions catalanes. És una celebració molt arrelada que posa Ripoll en el mapa cultural del país", va explicar el conseller.

Ripoll celebra des del 1967 aquesta festa que vol mostrar de manera lúdica però fidedigna com era l'ofici dels pastors durant el segle XVIII i com es vivia a les zones rurals del Pirineu. A més, també es recrea com eren unes noces camperoles en aquella època. El casament d'enguany, que té validesa legal, va arrencar a primera hora del matí amb la comitiva del nuvi que es va passejar pel centre del municipi.