La xarxa d'economats de les comarques gironines van atendre, durant el 2013, 8.291 famílies que van anar a comprar cistelles de menjar amb punts atorgats per serveis socials i a preus simbòlics. Aquesta xifra representa un increment del 35% respecte al nombre de beneficiaris del 2012.

Actualment, a la demarcació hi ha deu Centres de Distribució d'Aliments (CDA) i el perfil majoritari dels seus usuaris són famílies joves amb fills i de nacionalitat espanyola. Durant el 2013, els CDA van distribuir 93.065 cistelles i bona part del menjar provenia -com ara- de la Fundació del Banc dels Aliments. El seu president a Girona, Frederic Gómez, va alertar ahir que ara les lleixes del magatzem estan "pràcticament buides" i va fer una crida a la donació de menjar.

Deu centres d'aliments

La xarxa de CDA de les comarques gironines compta amb deu centres i, de moment, no es preveu que se n'obri cap altre a curt termini. Es tracta d'economats als quals van famílies i persones derivades dels serveis socials, que hi poden adquirir els aliments per cobrir la dieta bàsica a un preu simbòlic, d'acord amb la seva capacitat adquisitiva.

El secretari general de Càritas Diocesana de Girona, Martí Batllori, va explicar que en els dos darrers anys les famílies beneficiàries no han parat d'augmentar i va considerar que això és un clar indicador de l'eficàcia d'aquests supermercats.

Ahir al matí es va presentar la memòria d'activitats dels Centres de Distribució d'Aliments de les comarques de Girona corresponent al 2013, any durant el qual els economats van atendre 8.291 famílies; una dada que es tradueix en 26.329 persones beneficiades. En total, l'any passat als CDA gironins es van vendre 93.065 cistelles de menjar.

Aquests dades suposen un clar increment respecte a les de l'any anterior, el 2012, quan es van atendre 6.107 famílies, amb 19.528 persones i 60.023 cistelles. Batllori va assegurar que l'augment no es deu només al fet que s'hagin obert nous CDA perquè, precisament, els que més han incrementat en nombre d'usuaris són els que ja estaven oberts.

El responsable dels CDA de la demarcació, Caye Gómez, va detallar que el perfil de l'usuari dels economats són famílies joves, amb fills al seu càrrec i de nacionalitat espanyola. De fet, el 44,74% de les famílies són autòctones, davant el 30,72% que provenen del Marroc. En total, els CDA van tancar el 2013 amb un pressupost de quasi 3 milions d'euros.

Crida a donar menjar

La majoria dels aliments que reparteixen els economats provenen del Banc d'Aliments. El seu president, Frederic Gómez, va explicar que, a més, és una bona manera de contribuir a frenar el malbaratament d'aliments, perquè es distribueixen sovint.

Gómez va alertar, però, que el Banc d'Aliments no dóna l'abast per atendre totes les peticions i que actualment les lleixes estan pràcticament buides. Per això, va fer una crida a entitats socials, esportives, lúdiques i als col·legis a organitzar recaptes de menjar per tal de fer-los arribar al Banc d'Aliments.

Martí Batllori va detallar que ara per ara no està en risc el subministrament d'aliments als CDA, perquè també compten amb injeccions econòmiques d'administracions i aportacions privades per comprar menjar necessari.

Durant la presentació de la memòria, els representants del Govern de la Generalitat, Montserrat Roura, de la Diputació de Girona, Xavier Soy, i de la Caixa, Josep Blanch, es van comprometre a mantenir, en la mesura de les possibilitats, les aportacions.

El secretari general de Càritas Diocesana de Girona, Martí Batllori, va explicar que els Centres de Distribució d'Aliments també juguen un paper important pel que fa a la promoció de les persones. En aquest sentit, Batllori va aclarir que no es tracta d'un recurs que només es dediqui a repartir aliments, sinó que les famílies tenen marge per escollir el menjar que volen, paguen preus simbòlics que contribueixen a millorar l'autoestima dels beneficiaris i també ofereixen formació per acompanyar-los en la sortida de la pobresa.