El moviment Desmuntem la MAT es va enfilar ahir a 60 metres d'alçada per tornar a reivindicar que s'aturi la construcció de la línia de 400 kV. En una nova acció de força, aquesta vegada els activistes no van optar per encadenar-se a bidons de ciment, sinó que ho van fer en un lloc molt més visible: en una de les ales de la torre 64, ubicada al terme de Fellines. L'acció va durar unes vuit hores i va obligar els Bombers a intervenir per dur a terme un rescat que en va durar gairebé tres.

Al voltant de les 10 del matí, un grup format per tres noies i un noi contraris a la línia d'Alta Tensió es van enfilar a la torre 64, que passa prop d'una granja i a menys de 300 metres del nucli de Fellines. Ho feien equipats amb cordes i arnesos, a més de cadires de plàstic per seure i motxilles per dur-hi menjar i beure. Una de les noies es va quedar a uns 10 metres d'alçada, i els altres tres joves van pujar fins a la primera ala de la torre, situada a uns 60 metres. Un cop hi van arribar, van col·locar les cadires per poder seure i es van emmanillar a la torre.

A partir d'aquest moment, les següents hores van ser una mirada constant cap amunt. Els tres antiMAT es comunicaven via telèfon mòbil amb la vintena de companys que es van aglomerar al peu de la torre per donar-los suport. Fins a aquest punt també s'hi van acostar veïns de Fellines per secundar l'acció.

Identificacions a peu de torre

Els operaris que encara treballaven sobre el terreny van alertar els Mossos d'Esquadra, que es van desplaçar fins a la zona, juntament amb agents de la Brigada Mòbil (BRIMO) de Sabadell i membres dels Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). També es van mobilitzar cinc efectius dels Bombers de la Generalitat, el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) d'Olot i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

Els agents van parlar amb els activistes que estaven a peu de torre per veure si volien convèncer els altres quatre perquè baixessin. Aquests els van respondre que no es mourien d'on eren fins que els traguessin, i els Mossos van els van identificar a tots.

Rescat llarg

Durant una bona estona hi va haver incertesa sobre com se'ls faria baixar. En un dels diàlegs entre el cap de la regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, i l'activista que es trobava a 10 metres d'alçada, aquesta li va exposar que si no la treien d'allà, no podia baixar pel seu compte perquè estava encadenada i no tenia ni la clau del cadenat ni cap manera de deslligar-se.

A quarts de quatre de la tarda, un agent dels GRAE va escalar la torre per un dels extrems per dialogar amb els tres activistes que s'havien enfilat fins més amunt. Els joves van accedir a baixar, i per fer efectiu el rescat va haver de pujar un altre agent. Amb unes tenalles, van trencar les cadenes que lligaven les dues noies i el noi a la torre, i d'un en un els van ajudar a baixar amb cordes i arnesos.

El rescat va durar més de dues hores. A mesura que anaven posant els peus a terra, els activistes tenien una doble rebuda. D'una banda, aplaudiments i crits de suport dels companys que durant hores van esperar a peu de torre. De l'altra, agents dels Mossos d'Esquadra i del SEM els esperaven per fer-ne primer un reconeixement mèdic i posteriorment identificar-los. Durant la jornada d'ahir, els Mossos no van informar si se'ls imputarà algun delicte.

"Desmuntem la MAT"

Aquest acte reivindicatiu s'emmarca dins la campanya Desmuntem la MAT, que compta amb el suport de 13 grups polítics, associacions i plataformes. A principis d'any, prop d'on es va dur a terme l'acció d'ahir, un jove es va enterrar dins d'un cotxe a tres metres sota terra i es va encadenar a un bidó de ciment que també estava enterrat, amb l'objectiu d'evitar l'inici de les obres per aixecar una altra torre que passa per Fellines. Al març, dues veïnes del nucli també es van embidonar al mig del carrer a l'avinguda Jaume I de Girona per denunciar que la línia no respecta les distàncies de 100 metres de les cases aïllades i 500 metres dels nuclis habitats.