Menys personal per haver de fer la mateixa feina. Es tracta d'una situació que ja ha esdevingut habitual en els últims anys, i a Correus no es produeix cap excepció. Malgrat que el volum de feina ha baixat, perquè no s'envien tantes cartes com abans, l'empresa pública de missatgeria ha de garantir l'entrega de missives a tots els municipis. Una tasca que, cada vegada, és més complicada, ja que els treballadors de Correus a les comarques gironines han disminuït. Tot i això, segons CCOO, la pitjor part encara ha d'arribar.

El secretari general de Correus del sindicat, Mario Castillo, va explicar ahir que en els propers cinc anys es calcula que "uns 150 empleats de la demarcació de Girona poden ser acomiadats". El motiu, va afegir Castillo, és que l'Estat no injecta diners a l'empresa de missatgeria i que Correus "començarà a acomiadar treballadors" quan no hi hagi més places per a amortitzar. El representant de CCOO va alertar que "des del 2011, a les comarques gironines ja s'han perdut 70 empleats per amortitzacions", perquè les vacants de les persones que es jubilen i que es canvien de càrrec, no es cobreixen.

Així, en els darrers tres anys, alguns municipis de la demarcació, com són Figueres, Olot, Banyoles i Blanes, han deixat de tenir entre un i tres treballadors. "Això suposa que abans hi podia haver un carter per a cada barri, mentre que ara una persona s'ha d'encarregar del repartiment de més d'una zona", va detallar ahir Castillo. Pel que fa a les poblacions que tenen menys habitants, la pèrdua de plantilla a Correus ha representat una afectació encara més notable. Per exemple, Castillo va relatar que a un poble com Camós (Pla de l'Estany) "abans hi havia un carter que només es dedicava a aquesta localitat". En canvi, "ara ha d'assumir el repartiment d'altres municipis que estan situats a prop".

Mal funcionament del servei

D'aquesta manera, Correus tenia uns 800 empleats fins a l'any 2011 a les comarques gironines, i actualment l'empresa pública de missatgeria disposa d'uns 730 treballadors. Segons Castillo, d'aquesta plantilla, "el 20% és personal eventual", malgrat que va destacar que cada vegada hi ha menys contractacions per substitucions. Els treballadors que es dediquen a les zones rurals i als municipis més petits suposen una tercera part de la plantilla total de la província de Girona (uns 150 empleats).

Tot plegat, a part de posar en perill la continuïtat del servei de cara al futur, ja ha provocat les primeres conseqüències. Castillo va avisar ahir que, segons una directiva europea del sector, s'ha de garantir un repartiment diari -de dilluns a divendres-. Un fet que, tal com va explicar el secretari general de Correus de CCOO a les comarques gironines, no sempre es compleix. Castillo va informar que ja no hi ha guàrdies els dissabtes a la tarda per garantir l'entrega del correu urgent. Així, el representant del sindicat va avançar que es podrien produir vagues i mobilitzacions a partir de la tardor, si no es millora la situació de Correus a Girona i a l'Estat.