El coordinador nacional d'Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, va reclamar ahir "concreció" al Govern i als partits en el marc del ple monogràfic sobre el món agrari que s'està fent aquesta setmana al Parlament. Segons Caball, la "predisposició" i les "bones" paraules que han fet servir durant el debat han de transformar-se en mesures per rellançar el sector. Des de UP fixen el pagament dels deutes del Govern -en bona part com a conseqüència d'expropiacions- i el control i sanció de les vendes per sota del preu de cost com una de les fites a assolir parlamentàriament. També reclamen la creació d'una banca pública per facilitar l'accés al finançament i una millor fiscalitat per al sector agroalimentari.

Caball va recordar que molts dels compromisos que ha adquirit el Govern amb els pagesos no s'han acabat complint. "Esperem no haver de pressionar al carrer perquè es compleixin els acords", va explicar des dels passadissos del Parlament, on va assistir a la sessió matinal del ple monogràfic sobre agroalimentació.

Les ajudes públiques al sector agroalimentari suposen un 12% dels seus ingressos, segons va explicar el coordinador nacional de Unió de Pagesos. Per tant, el "mercat" és el que regula l'activitat d'aquest sector. És per això que Caball va reclamar, d'una banda, que els governs català i espanyol incorporin tota la normativa europea pendent i que s'encarreguin de regular les males pràctiques, com ara la venda per sota del preu de cost. "El que passa al sector de l'oli i la llet es vergonyós. Les grans superfícies dominen el 80-90% del mercat i quan fan ofertes perquè la gent entri a comprar altres coses , la gent no paga ni l'envàs", va criticar. Per això, va demanar que es "normativitzi" la venda a pèrdues perquè els pagesos puguin denunciar aquestes accions.

Deutes pendents

El pagament dels deutes de la Generalitat és una altra de les qüestions que UP confia que quedi reflectida en els acords del ple monogràfic. Especialment els deutes pendents per indemnitzacions resultants d'expropiacions de terrenys. Als agricultors també els agradaria que quedessin per escrit les ajudes públiques per compensar l'alimentació dels animals salvatges que acaben menjant part de la collita. L'accés al crèdit i la fiscalitat del sector són dues qüestions que també consideren rellevants.

Pel que fa a la Política Agrària Comuna, Caball va lamentar que el Govern espanyol estigui "canviant-ho tot per no canviar-ho res"i va advertir del perill que els perceptors de les subvencions europees continuïn sent els mateixos. "El missatge d'Europa és que aquells que no siguin professionals de l'agricultura no han de cobrar subsidis", va indicar.

Reaccions al Parlament

La diputada de CiU, Dolors Rovirola, va subratllar ahir que el món agrari és "prioritari", no només en l'àmbit econòmic, sinó també des del punt de vista de la cohesió social i territorial, perquè "sense pagesos, no hi ha país". En la seva intervenció en el ple, Rovirola va destacar que "Catalunya és el segon clúster agroalimentari europeu", amb un volum de vendes de més de 20.000 milions d'euros i més de 75.000 llocs de treball directes. Davant aquestes dades, la diputada va criticar l'actitud de l'Estat, que "ha disminuït les seves aportacions al sector agrari català".

Per la seva banda, des del PSC van instar el Govern a presentar un calendari de pagaments del deute pendent amb els pagesos que prioritzi el petit agricultor professional. A més, van reclamar un calendari de pagament per les expropiacions que la Generalitat i l'Estat han fet per construir carreteres i altres infraestructures.

Des del PPC, la diputada Dolors López ha reivindicat "un pla estratègic de suport" a l'agricultura catalana perquè "passen els anys i no ho veiem", i sobre les crítiques del Govern a la recentralització de les competències agràries, va demanar a l'executiu català "que no es faci la víctima". "La Generalitat té competència exclusiva en agricultura, encara que és cert que l'Estat es reserva atribucions de coordinació i distribució de recursos", va assegurar López en la seva intervenció.