El president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, va parlar en la jornada de treball que per primer cop formava part de la festa del Dia Mundial del Turisme, de la inseguretat que generen les mateixes lleis. Lacaba va defensar la necessitat d'un dret específic del sector del turisme per poder atendre millor les seves problemàtiques i va posar l'exemple de la diferenciació legal entre furt i robatori per denunciar la complexitat de castigar aquests delictes.

La jornada va comptar també amb la participació del comissari i cap de la regió policial de Girona dels Mossos d'Esquadra, Joaquim Belenguer, que es va referir als obstacles amb què es topen els cossos de seguretat a l'hora de fer complir la llei.

En les conclusions de la jornada, el sector va denunciar la falta d'efectius policials davant l'augment de la població en època turística alhora que exigia una modificació de la llei per perseguir amb més eficàcia els furts i els robatoris violents, temes que preocupen i que malmeten la imatge turística a la demarcació. otes aquestes idees es recolliran en un document que es farà arribar a la Generalitat i al govern espanyol per exigir millores.

El discurs final va anar a càrrec del Conseller de Justícia, Germà Gordó, que ja d'entrada va qüestionar el títol de la jornada, "La inseguretat que patim per unes lleis insuficients", ja que al seu entendre més que una falta de normativa legal el que hi ha en realitat és un excés. Segons va explicar, "més lleis no vol dir més seguretat jurídica i ciutadana, no; estudis internacionals han demostrat que la hiperegulació condueix sempre a la inseguretat jurídica".

Germà Gordó va defensar la necessitat de "simplificar" l'actual marc legal perquè actualment no es prou clar, condueix a confusions i "a una major complexitat en la seva aplicació".