L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras assegura que el Govern de la Generalitat no ha de fer "cap cas" de la impugnació del 9-N per part del consell de ministres. Segons el republicà, el poble de Catalunya ja ha "desconnectat mentalment" del que diuen des de Madrid. "És molt important que ja s'hagi aconseguit la independència mental i després ve la independència política", va assegurar des de Girona. D'altra banda, també va defensar que Europa no està en contra del procés i va explicar que tot i que alguns eurodiputats no són partidaris de la independència de Catalunya, tots ells veuen "estrany" que l'Estat no deixi votar els catalans el 9-N. Pel que fa a la impugnació, va afegir que seria possible recórrer a les dues institucions -internacionals i nacionals- de forma "simultània" i va assegurar que la Unió Europea i l'ONU donaran suport als catalans.

El filòsof va contestar de forma contundent la impugnació del 9-N per part del Consell de Ministres i la voluntat de l'Estat de portar la nova consulta davant del Tribunal Constitucional (TC). "No cal fer-ne cap cas, la primera cosa que ha fet el poble de Catalunya és una desconnexió mental del que es diu des de Madrid", va explicar.

Segons ell, actualment els ciutadans no volen "saber res ni els interessa" el posicionament per part de l'Estat en relació amb el procés. "Això és molt important perquè primer hi ha la independència mental i després ve la independència política, començar a tirar paperetes ara i durant les eleccions definitives de debò que decidiran que el poble de Catalunya vol la independència", va argumentar.

D'altra banda, ERC també coincideix amb el Govern que cal esgotar la via constitucional davant la impugnació tot i que sigui lenta, abans d'arribar a instàncies judicials internacionals. "Tècnicament em sembla bé, cal esperar un temps prudencial perquè el TC contesti però si el temps s'esgota i es fa pesat, doncs hauríem de recórrer a altres instàncies", ha explicat. Terricabras també va comentar que seria possible recórrer a les dues institucions i va dir que la Unió Europea i l'ONU donaran suport. "Hem d'apel·lar a la UE perquè és el nostre marc natural i també a les Nacions Unides perquè ens han de protegir; tots els ciutadans del món tenen el dret a decidir el seu destí menys els catalans, no?", es va qüestionar. "Això no pot ser, segur que ens ajudaran, hi tinc tota la tranquil·litat i he fet juguesques amb amics sobre això", va dir tot rient.