Els ports de Palamós i Roses segueixen consolidant el negoci creuerístic. Les dues localitats han atret enguany 42.316 creueristes de diferents parts del món i des de Ports de la Generalitat qualifiquen la temporada "d'excel·lent".

Palamós, que ahir va acollir l'últim creuer de la temporada, segueix mantenint un posicionament rellevant com a port mitjà del mercat de creuers. La localitat ha rebut enguany 38.616 passatgers i 36 escales. Aquesta població del Baix Empordà ha incrementat un 29% els visitants, si bé és cert que les escales han disminuit un 5%. Amb tot, Palamós ha assolit la segona millor temporada de la seva història, gairebé igualant el rècord del 2.011, en què va rebre 38.770 passatgers. Segons Ports, Palamós ha sabut desestacionalitzar l'activitat dels creuers, que en el darrer any s'ha centrat en els mesos que van des d'abril a novembre. I és que aquesta localitat baixempordanesa s'ha posicionat en el sector creuerístic "com un port que compelementa perfectament els grans ports".

Per la seva banda, Roses va tancar temporada al mes d'octubre amb 10 escales de creuer i un total de 3.700 passatgers, doblant així el nombre d'escales i gairebé multiplicant per quatr el nombre de visitants de l'any passat.

Pel que fa al perfil de visitants de creuers que han arribat a Palamós, gairebé la meitat han estat britànics (49%), seguits dels francesos (32%), nordamericans (9%), irlandesos i australians (2%), belgues (1%) i canadencs (1%), entre d'altres.

Visites a Girona i Figueres

La majoria de visitants que han arribat a Palamós en la darrera temporada (69%), han optat per quedar-se a l'embarcació, en front del 31% restant que han fet excursions. Quant a destinacions, les localitats més escollides pels visitants han estat Girona, Figueres i Púbol, Tossa i Lloret de Mar, Pals, Peratallada, La Bisbal, Castelló d'Empúries, Platja d'Aro, Begur i Barcelona.

La fidelitat de les companyies creuerístiques que visiten Palamós resulta vital per assegurar el futur de l'activitat. La localitat ja ha aconseguit a hores d'ara el compromís de diferents companyies que continuen visitant el poble, com Pullmantur, Thomson Cruises, Seabourn Cruises, Azamara Cruises, MSC i Star Clipper. El port baixempordanès ha rebut per primera vegada l'escala dels creuers Zenith, MSC Sinfornia i Stra Flyer. Fins i tot companyies de luxe s'han apropat a Palamós, com el vaixell Tere Moana de Paul Gaugin Cruises.

Un impacte de tres milions

Els ports de la Generalitat, formats per Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita, han tancat la temporada de creuers amb mig centenar d'escales i 43.000 passatges. Ports de la Generalitat calcula que aquest fet ha suposat un impacte econòmic derivat d'uns tres milions d'euros. Així, l'activitat creuerística està sent una eina per potenciar el sector turístic i dinamitzar el territori català.

La població de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) s'ha estrenat enguany com a localitat receptora de visitants creueristes i ho ha fet amb xifres positivies, quatre escales i mig miler de passatgers.

L'activitat de creuers d'aquestes localitats respon a les tasques de promoció en els diferents fòrums del mercat creuerístic que ha dut a terme Costa Brava Cruise Ports i d'Elte Ebre Port. Es tracta d'un esforç conjunt de Ports de la Generalitat amb el Patronat Turisme Costa Brava-Girona i de Terres de l'Ebre, els ajuntaments de Palamós, Roses i Sant Carles, i les cambres de comerç de Palamós, Girona i Tortosa.