La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil (URPI) de la Regió Sanitària de Girona, situat al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, va atendre 51 menors durant l'any passat. D'aquests, gairebé el 30% va ser tractats per trastorns psicòtics; un altre 30% per trastorns afectius i la resta patia en un 15% trastorn adaptatiu; un 13,5%, trastorns de conducta alimentària, i un l'11,5%, trastorns de conducta i de les emocions.

Pel que fa al perfil dels pacients, el 80% se situa en el tram que va dels 12 als 14 anys, i hi ha més noies que nois. Aquest tret, però, es capgira en els trams d'edat inferiors i superiors. Pel que fa a l'estada mitjana a la unitat saltenca, és de tres setmanes.

La URPI és un servei d'hospitalització per a menors de 18 anys que pateixen malalties mentals i s'ubica a l'Hospital Santa Caterina. La unitat disposa de cinc llits i està atesa per un equip multidisciplinar de psiquiatres, psicòlegs i diplomats en infermeria especialitzats la salut mental infantojuvenil. Atén sobretot menors que presenten inicis de patologia mental greu, com ara la psicosi; trastorns depressius i d'ansietat o trastorns de la conducta alimentària.

La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil commemora avui el seu desè aniversari en una jornada al Santa Caterina, dirigida especialment a professionals de la salut mental.