Les entitats que qüestionen la línia de Molt Alta Tensió (MAT) han aconseguit un pas endavant en la lluita contra les 110 torres que s'aixequen des de Santa Llogaia d'Àlguema fins a Bescanó. El Tribunal Suprem ha admès a tràmit un contenciós presentat per Iaeden, Alarmat i la CUP contra l'acord que va prendre el Consell de Ministres el 2 d'agost del 2013, quan va aprovar el projecte executiu de la MAT i va declarar-lo d'utilitat pública. Així, el Suprem ha citat a declarar, per a demà dimecres, nou tècnics que al seu moment van elaborar informes desfavorables sobre la línia de 400 quilovolts (kV). Aquesta declaració es produirà només dos dies abans que es faci la inauguració de la interconnexió elèctrica entre França i Espanya. Sobre això últim, l'Estat ha convidat Artur Mas a l'acte, tot i que el president de la Generalitat no ha confirmat la seva assistència.

Així, el Suprem ha citat a declarar nou experts, que són: el doctor i president d'Eurosolar Pep Puig, la professora d'Economia de la Universitat de Girona Anna Garriga, l'economista Josep C. Vergés, el doctor expert en el camp electromagnètic José Luis Bardasano, el doctor de la Universitat de Barcelona i professor en Sociologia Joaquim Sempere, l'enginyer tècnic sobre topografia Enric Barneda, juntament amb Bàrbara da Silva, Marta Picó i Àlex Barceló. En els seus informes, aquests tècnics qüestionen el tram aeri de la MAT i critiquen, entre altres aspectes, la manca d'un estudi d'impacte ambiental que valori la compactació, la fragmentació del projecte en tres trams, la falta de justificació de la línia i l'incompliment de la distància mínima de seguretat cap als nuclis o habitatges.

Davant la petició que ha formalitzat el Suprem, la Plataforma No a la MAT va valorar ahir que "malgrat que la línia estigui en període de proves" i divendres s'inauguri la interconnexió elèctrica, es pot produir "la paradoxa que la justícia espanyola tombi el projecte, gràcies a múltiples irregularitats" que, segons aquesta mateixa organització, "hi ha hagut en la tramitació" de la línia. Pel que fa a la inauguració oficial, que com va concretar Diari de Girona serà aquest divendres 20 de febrer, amb la presència del primer ministre francès, Manuel Valls, i del president de l'Estat espanyol, Mariano Rajoy. Fonts del Govern central van assenyalar ahir que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat convidat a aquest acte, tot i que Mas encara no ha anunciat si assistirà divendres a la inauguració.