Un equip del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona amb l'ajuda de la Confraria de Pescadors de Llançà i de Vilanova i la Geltrú, ha elaborat -després de quatre anys de treball- un manual de bones pràctiques en la pesca de palangre de fons en el qual s'expliquen una sèrie d'estratègies efectives per reduir la captura accidental d'aus marines.

La col·laboració amb la confraria de Llançà es va realitzar el maig de 2014, quan els impulsors del projecte científic, Jacob González Solís i Vero Cortés - de la UB i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) respectivament- van acudir al municipi alt empordanés per posar en pràctica l'eficiència de mesures com: augmentar la velocitat d'enfonsament del palangre, evitar les llums molt potents als vaixells o mantenir el peix tapat a coberta, que evitessin l'apropament dels ocells marins als milers d'hams que pengen del palangre. "Primer vam provar-ho en vaixells petits a Vilanova i la Geltrú, però per a la següent etapa necessitaven vaixells més grans que utilitzessin uns palangres específics" explicava Vero Cortés, qui va destacar que aquest va ser el motiu pel qual van escollir Llançà. "Per realitzar el treball de recerca el president de la confraria, Antoni Negre ens va acompanyar amb la seva embarcació -14 metres i 25 centímetres d'eslora- des d'on vam posar en pràctica algunes mesures com col·locar la línia espantaocells" narrava Cortés. Aquesta tècnica consisteix en un fil d'uns 70 metres de llargada del qual pengen serpentines de colors cridaners que espanten les aus i les allunyen de l'embarcació. "Des del vaixell vam poder constatar però, que aquesta mesura no funciona quan el mar està en calma" assenyalava l'experta, qui va subratllar que de 20 sortides previstes al final només se'n van poder realitzar 12 a causa del mal temps.

Divulgació de les mesures

Per tal de donar a conèixer el resultat de la investigació i explicar les estratègies elaborades, aquests experts tenen previst realitzar conferències i xerrades entre els pescadors d'arreu de Catalunya. "Aquest sector perd molts hams cada dia a causa d'aquest problema" deia Cortés qui afegia que en una sola jornada de pesca es poden produir captures massives de centenars d'exemplars d'aus, "sobretot de baldrigues". "Tenen una gran capacitat de busseig i es capturen més a la primavera i l'estiu, quan estan criant" explicava González Solís, qui afegia que aquest fenomen afecta també la gavina corsa i el gavià argentat.

Segons aquesta investigació científica, a tot el món moren cada any entre 160.000 i 300.000 aus marines a causa de les captures accidentals en el palangre.