L'eclipsi solar, que enfosquirà el cel el pròxim divendres, 20 de març, no es veia des del 13 de novembre de 2012 i no es tornarà a observar -en la seva totalitat- fins al 12 d'agost de l'any 2026. I els gironins seran dels pocs afortunats que el podran veure en una de les seves etapes més plenes: en un 64,1%. Tot i que la Lluna, doncs, taparà només parcialment el Sol en el seu pas pel territori gironí, la disminució de la llum -sempre i quan les condicions meteorològiques siguin favorables- serà notable, convertint el dia, parcialment, en nit. I més tenint en compte, que el fenomen es produirà al matí, en concret, a les nou i dotze minuts, moment a partir del qual la llum solar anirà perdent intensitat fins a arribar al clímax de l'eclipsi a les deu i divuit minuts. A patir de llavors, el procés es repetirà però a la inversa, fins que el sol recuperi el seu aspecte habitual a les onze i vint-i-nou minuts. En total dues hores i vint-i-un minuts d'espectacle astronòmic, que a més, donarà inici a l'estació primaveral.

Tot i que el fenomen serà visible des de qualsevol punt de la demarcació, perals amants d'aquesta ciència, l'Associació Astronòmica de Girona ha organitzat una activitat especial a l'Observatori Can Roig de Llagostera. "De les nou de matí i fins a les dotze del migdia, qui vulgui podrà venir a observar el Sol de forma segura amb els nostres telescopis equipats amb filtres d'hidrogen i calci-potasi" explicava Rafael Balaguer, president de l'entitat que afegia que un eclipsi "no es pot mirar sense el material adequat". Durant l'eclipsi solar, la Lluna es col·locarà davant del Sol vist des de la terra, bloquejant una part significativa de la llum solar. Això no implica però, que el conjunt de radiacions electromagnètiques emeses pel Sol tinguin ?menys intensitat o siguin menys perjudicials. Per aquest motiu, els experts òptics alerten dels perills d'observar aquest fenomen directament, a simple vista o amb ulleres de sol normals, ja que pot arribar a causar lesions greus i fins i tot provocar ceguesa. Per això recorden que cal utilitzar ulleres especials, que estiguin homologades per la Comunitat Europea i amb un índex d'opacitat de 5 o més, o un vidre protector com els que s'utilitzen per a soldadures, i no utilitzar mai miralls, trossos de vidre fumat, radiografies, càmeres i instruments o telescopis que no estiguin preparats per aquest ús.

Connexió amb les Fereo

El punt del planeta on l'eclipsi es podrà veure amb més plenitud seran les Illes Fereo (Dinamarca) -ubicades a mig camí de les costes d'Islàndia, Escòcia i Noruega-, on el sol quedarà cobert per la lluna en un 99% i es podrà veure complet durant 2 minuts i 47 segons. Per aquest motiu, un equip d'Astrogirona es desplaçarà fins a aquest espai per fer connexions en directe amb l'Observatori de Can Roig de Llagostera. També a les illes Svalbard de Noruega, la Lluna cobrirà el Sol durant 2 minuts i mig.

A la resta del planeta, l'eclipsi serà visible a Europa continental, i en alguns països d'Àsia i Àfrica. "Com més al nord, més complet es veurà" explicava Balaguer. Així, per exemple, al nord d'Escòcia s'observarà en un 97%, a Londres en un 84%, a París en un 75% o a Roma en un 56%. A Amèrica, Oceania i l'Antàrtida, aquest esdeveniment astronòmic no es podrà observar, ja que quan succeeixi, serà de nit.

Un eclipsi solar es produeix quan la lluna passa entre el Sol i la Terra i oculta totalment o parcialment la gran estrella solar des de la perspectiva de la Terra. L'eclipsi, que es podrà veure des de la província gironina serà parcial, de manera que la Lluna -que quedarà alineada amb el Sol i la Terra- només cobrirà una porció del Sol, i no la seva totalitat. Per tant, tot i que el cel s'enfosquirà, no es farà de nit en ple dia com sí que passarà a les illes Fereo.