Des de l'ampliació horària del servei d'hemodinàmica a l'hospital Josep Trueta de Girona, ara fa un mes, el centre ha atès vuit horaris en la franja nocturna i una vintena durant la diürna. El passat 16 de febrer el servei va passar a funcionar les 24 hores del dia i ha permès que els Codis Infart activats entre les 8 del vespre i les 8 del matí s'hagin atès al mateix hospital gironí, evitant les derivacions a hospitals de Barcelona, com passava fins ara.

Dels vuit pacients atesos durant l'horari nocturn, set eren homes i tenien una mitjana d'edat de 61 anys. En tres casos, l'emergència procedia de la zona de Girona i Salt, en dos del Baix Empordà, en tres de l'Alt Empordà i en un de la Selva.

S'estima que amb l'ampliació de l'horari, a la Regió Sanitària de Girona s'atendran uns 80 o 90 casos més cada any, cosa que suposaria una mitjana d'atenció d'un pacient cada quatre dies i mig.

Fins ara, s'atenien al centre gironí entre 300 i 350 casos de Codi infart activats a la Regió Sanitària Girona. Una tercera part dels protocols d'actuació urgent per infart s'activen des de l'atenció primària, una tercera part des de l'hospital que fa la primera assistència al pacient, un 25% des del SEM, i la resta des del mateix hospital Trueta.

L'objectiu de l'ampliació horària de l'hemodinàmica és reduir el temps per accedir a l'angioplàstia primària. En aquest sentit, els resultats preliminars mostren una millora del temps entre l'electrocardiograma i l'obertura de l'artèria dels pacients atesos en el centre, i també ha representat un increment del percentatge de pacients sotmesos a reperfusió amb angioplàstia primària en menys de 120 minuts, que ha passat del 38% el 2012 al 52% el 2013 i al 63%, en els resultats provisionals de 2014. En general, es considera com a ideal que entre el diagnòstic i l'obertura de l'artèria i el restabliment del flux sanguini -l'anomenada reperfusió- passi un temps inferior o igual als 120 minuts.

A la Regió Sanitària de Girona, el temps transcorregut entre la primera assistència a un pacient amb infart de miocardi i la realització de l'angioplàstia primària ha passat de 121 minuts el 2013 a 114 minuts el 2014.

Guàrdies localitzables

Al Trueta, el servei nocturn es cobreix amb cinc equips de guàrdia localitzable, formats cadascun d'ells per un cardiòleg especialista en hemodinàmica i dues infermeres.

Quan s'activa un Codi Infart el cardiòleg de guàrdia rep l'avís i tot l'equip té 20 minuts per arribar a l'hospital i preparar tot l'equip per estar a punt quan arribi el pacient, normalment traslladat d'urgència pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en ambulància o helicòpter.

Per cobrir la nova franja horària, el centre ha contractat un nou hemodinamista i es reparteixen les guàrdies entre tres professionals. Infermeria també compta amb una professional de reforç que s'incorpora si hi ha una angioplàstia urgent.