L'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona acusa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de fer servir "opinions, intencions o fets no verificables" i "afirmacions falses" per justificar la seva política ambiental.

Les discrepàncies entre el Departament i la universitat venen de lluny. En un informe publicat a finals de març, I'Institut de Medi Ambient analitzava el grau de compliment dels compromisos recollits a la Moció 83/X, aprovada pel Parlament el febrer del 2014. El text agrupava fins a 25 mesures que s'havien de tirar endavant amb l'objectiu de millorar la gestió i conservació del medi natural a Catalunya i a les conclusions destacava que s'havien incomplert el 59% d'aquests requeriments. Dies després, l'administració rebatia l'estudi de la UdG amb un nou informe, aquest cop encarregat pel Govern, en que s'assegurava que el 84% dels acords ja són un fet i el 16% restant ja s'estan tirant endavant.

Ara la direcció de l'Institut de Medi Ambient respon a l'informe oficial i assegura que "no és una avaluació independent, sinó de part, i que no pot ser considerada científica, atès que no aporta proves de la majoria de les afirmacions". Assegura que es basa en opinions i dades no verificables, a més de contenir "afirmacions falses", i posa com a exemple que s'han "seguit autoritzant la tala de boscos inclosos en l'Inventari de Boscos Singulars de Catalunya".

En la seva resposta, la UdG assegura que l'informe d'Agricultura "inclou previsions inacceptables", atès que l'aprovació dels plans especials dels parcs naturals "que encara tenen pendents (des de fa molts anys es posposa inexplicablement, i en tots quatre casos, fins a la propera legislatura".

També assenyala que Agricultura "no ha fet pública cap avaluació de l'efectivitat de les polítiques de patrimoni natural malgrat les denúncies rebudes, des de fa més d'un any, per nombroses entitats científiques catalanes i pels col·legis professionals d'ambientòlegs, geòlegs i biòlegs" i que li han reclamat representants d'ens com les juntes rectores dels espais naturals protegits.

Per tot això, l'Institut de Medi Ambient es reafirma en el contingut del seu primer informe i recalca que va ser "independent" i basat en "els mètodes d'avaluació de polítiques públiques habituals, motiu pel qual totes les valoracions es basen en fets constatables". Es reserva, però, l'opció d'actualitzar l'informe abans del final de la legislatura.