Treballen en la validació d'un nou sistema per detectar càncer de còlon

El RAID-CRC està desenvolupat per una empresa gironina i funciona com a biomarcador

17.06.2015 | 08:57

L'hospital doctor Josep Trueta de Girona, juntament amb tres hospitals més de Barcelona, està treballant en la validació analítica d'un nou sistema de detecció precoç del càncer de còlon anomenat RAID-CRC. Està desenvolupat per l'empresa gironina GoodGut, que és un spin off de la Universitat de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, i funciona com a biomarcador per a detectar aquesta malaltia de manera precoç i eficaç.

La prova s'aplica en pacients ja diagnosticats i a la població de risc i té una alta sensibilitat, ja que, a més de detectar casos positius de càncer de còlon, té la capacitat de descartar els negatius, segons expliquen els seus responsables.

De moment, aquesta alternativa al test de la sang oculta a la femta ja ha assolit la validació a l'hospital Trueta, després d'un informe favorable de les dades presentades a l'Agència Europea de Patents, i ara s'aplicarà també a l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Hospital de Bellvitge i el Consorci Hospitalari de Vic.

De manera paral·lela a la validació del RAID-CRC, l'hospital de Vic està aplicant un cribratge poblacional de càncer colorectal, que és la població diana del biomarcador i aquesta coincidència, expliquen des de GoodGut, serà útil per a comparar els marcadors bacterians amb la prova de sang oculta en la femta i demostrar la sensibilitat, especificitat i capacitat prediagnòstica del nou sistema.

Un sistema premiat

Els resultats de la primera fase de validació del projecte, del que forma part entre d'altres professionals sanitaris el cap de Digestologia del Trueta, el doctor Xavier Aldeguer, l'han divulgat en diverses societats nacionals i internacionals de gastroenterologia com l'Asociación Española de Gastroenterología, la Sociedad Española de Patología Digestiva o l'International Society for Gastrointestinal Hereditary Tumours - Insight.

Diumenge passat, aquest nou sistema ideat a la ciutat de Girona va ser premiat per l'Asociación Española de Gastroenterología; recentment ha estat el projecte més votat al XX Fòrum d'Inversió de Barcelona en l'àmbit de ciència de la vida i la salut i aquesta setmana es presenta també al Congrés Internacional de Tumors Gastrointestinals Hereditaris, que se celebra al Brasil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Busquen una dona de Cervià desapareguda al Pla de l´Estany

Busquen una dona de Cervià desapareguda al Pla de l´Estany

La dona va ser vista per darrer cop ahir al matí a Camós quan anava a mercat a Banyoles

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

La segona edició de la prova solidària recaptarà uns 25.000 euros per a millorar un dels...

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Es van evacuar unes 35 persones entre professionals i persones ingressades, moltes amb mobilitat...

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Més de 150 infermeres d'arreu de catalunya es van reuinir ahir a Girona en la jornada «Salut,...

Les comarques gironines commemoren avui el Dia Mundial del Càncer de Mama

Les comarques gironines commemoren avui el Dia Mundial del Càncer de Mama

El gran llaç rosa humà de l'Oncolliga, conferències i multitud d'activitats arreu del territori...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema