La Generalitat ha tret a exposició pública la llei catalana del canvi climàtic. Es tracta de la normativa que ha de regular, a llarg termini, les causes fonamentals del canvi climàtic. Tot i això, les entitats ecologistes consideren que les mesures que proposa aquesta llei són "massa vagues i insuficients". "Manca d'instruments de regulació obligatòria", segons les mateixes entitats, que han decidit presentar al·legacions a la normativa perquè sigui "més ambiciosa i concreta". Així, entre els objectius, "tendir de manera clara cap a la descarbonització de l'economia catalana", juntament amb "la protecció social i ambiental, sense caure en una lògica neoliberal".

Una quinzena de plataformes ecologistes de Catalunya s'han unit per presentar les al·legacions. Entre les entitats n'hi ha de gironines, com Aigua és Vida, l'Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN Salvem l'Empordà i Enginyers Sense Fronteres. Una de les esmenes que han demanat és que la llei del canvi climàtic inclogui un compromís amb l'abandonament dels combustibles fòssils. Les entitats han valorat que, per raons ambientals i climàtiques, la normativa hauria d'establir la prohibició de l'obtenció de gas i petroli d'esquist per fractura hidràulica, el fracking, com s'havia plantejat fer a algunes comarques gironines. També han sol·licitat que la llei prohibeixi l'exploració i explotació d'hidrocarburs al litoral gironí i català. Finalment, sobre aquest àmbit han conclòs que és "necessari deixar de subvencionar combustibles fòssils o nuclears", al mateix temps que han demanat "un sistema de tributs que penalitzi el seu ús".

Una altra de les al·legacions que han formulat les plataformes a aquesta llei del canvi climàtic de la Generalitat és la manca de concreció d'objectius, mesures i indicadors de reducció d'emissions. Les entitats han destacat que la llei "manca d'un instrument transversal i vinculant que impulsi polítiques transversals, amb les sancions en cas d'infracció". Per això, també han sol·licitat que els objectius de reducció d'emissions, d'implementació d'energies renovables i de millores de l'eficiència energètica siguin més ambiciosos per a l'any 2020. A més, han valorat que cal també establir objectius intermedis de reducció d'emissions cada cinc anys, fins a arribar a un 95% l'any 2050.

Finalment, entre altres esmenes que han presentat les entitats ecologistes, hi ha la necessitat d'una avaluació vinculant. La raó és que la llei proposa una avaluació de les polítiques climàtiques que s'aniran implementant en el decurs dels anys per part d'un comitè d'experts. Aquesta avaluació, segons la normativa, no serà vinculant. Per tant, les plataformes han alertat que s'impossibilita "la formulació d'objec?tius en base a criteris científics o qualsevol altre tipus de modificació de les polítiques per fer-les més eficaces". Per això, han considerat que cal que la revisió "sigui vinculant i que compti amb una àmplia participació", tant de diferents grups d'experts com de la societat civil.

"Actuar seriosament"

Les organitzacions que han presentat les al·legacions a la normativa del Govern català sobre el canvi climàtic confien que es doni una resposta raonada a les seves esmenes. Les plataformes esperen que s'incloguin les diferents consideracions que han proposat, per "actuar seriosament, amb determinació i amb ambició suficient per poder preservar el planeta". Tot plegat, amb la finalitat de "tendir cap a un model social i econòmic d'acord amb els seus límits".