Avui s´espera una de les nits més càlides de tota la setmana. Així ho ha determinat la previsió meteorològica de l´Aemet, Agència Estatal de Meteorologia, que ha situat Girona entre les ciutats que arribaran als 23 graus en una nit tropical paral·lelament a altres ciutats com Tarragona, Madrid o Càdis. La capital va enregistrar ahir una màxima de gairebé 34 i pràcticament va assolir els 20º durant les franges horàries nocturnes, temperatura que avui es preveu encara més elevada que la passada nit.

Aquesta nova previsió s´engloba dins la segona onada de calor d´aquest mes de juliol. Durant la jornada d´ahir alguns llocs de les comarques gironines van tornar a enregistrar màximes molt elevades com és el cas de Darnius o Espolla amb més de 35º. En altres llocs com Vilablareix, Cabanes o Navata les màximes, també molt elevades, es van quedar als 34º. En general tota la província va superar els 30º i durant la nit la mitjana de temperatura es va situar entre els 17 i els 20º en molts municipis.

Segons les previsions de l´SMC (Servei Meteorològic de Catalunya) l´episodi de calor afectarà tota la zona de Ponent i cap al centre de Catalunya. Les previsions indiquen un augment progressiu de les temperatures que assoliran els valors màxims entre dijous i divendres tot i que dimecres l´onada de calor ja serà intensa, sobretot a les zones d´interior.

Tot i que aquesta segona onada de calor de l'estiu no es preveu tan forta com la patida en l'episodi anterior, ni pel que fa a les temperatures màximes que s´assoliran ni al territori afectat ni als dies de duració, sí tindrà un efecte acumulatiu respecte a l´onada de calor viscuda durant 13 dies consecutius i que va finalitzar tot just a mitjan setmana passada. Una onada que va deixar màxims històrics en moltes de les ciutats, no només de la província de Girona, sinó també en molts llocs de Catalunya. Per aquest motiu es continua alertant dels perills de la calor, tant per a la ciutadania, com per l´alt risc d´incendi que pot comportar.

Protecció civil en alerta

A causa de les temperatures extremes Protecció Civil de la Generalitat manté en Alerta el pla PROCICAT. També s´ha activat la fase 2 en el Pla d´actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut. Es demana a la ciutadania que mantingui una actitud responsable i que es mantinguin les mesures d´autoprotecció davant de l´onada de calor, sobretot aquelles més pensades per als col·lectius més vulnerables. Alguns dels consells més destacats són beure molta aigua, vigilar l´alimentació, no prendre begudes alcohòliques i mirar d´utilitzar roba més lleugera (preferiblement amb el cap cobert per una gorra o un barret en el cas d´estar a fora a plena exposició solar.

Pel que fa al perill d´incendis forestals, tot i que avui no presenta valors extrems ni molt alts de forma generalitzada, el risc es manté força elevat i creixent arreu del territori a causa de l´augment progressiu de les temperatures sobretot a l´interior del país. La situació es veu agreujada per la primera onada de calor que va començar a finals de juny i es va allargar durant dues setmanes i la manca de precipitacions entre la primera i la segona onades de calor d´aquest estiu així com la primavera seca.

També cal extremar les precaucions en l´ús de barbacoes o altres elements de risc d'incendis en les urbanitzacions a l´entorn de zones boscoses, sobretot si aquestes no disposen d´una franja perimetral sense vegetació. A més, cal fer èmfasi en que no s´han de llençar cigarretes ja que, precisament, esdevenen un dels principals causants d´incendis, sobretot aquelles dels borals de les carreteres.