El portaveu parlamentari de CDC al Congrés dels Diputats, Pere Macias, va denunciar en roda de premsa que el PP ara «bloqueja» la substitució de Jordi Jané de vicepresident quart de la mesa de la cambra per part del seu candidat: el diputat per Girona Jordi Xuclà. En la reunió d'ahir de la mesa del Congrés, la formació «popular» va rebutjar una vegada més que la substitució es pugui sotmetre al criteri del ple de la cambra que es fa aquesta setmana. Per això, segons va assegurar Macias, el PP incompleix l'acord assolit al principi de la legislatura, pel qual el PP ocupava cinc llocs de l'òrgan de govern del Congrés i en reservava tres per al Grup Socialista mentre que un per a CiU.

El portaveu de CDC va explicar que durant la reunió de la mesa d'ahir, els representants del PP van justificar la seva decisió de no sotmetre a votació la designació de Xuclà adduint que el ple ja va carregat d'iniciatives i que, a més, la substitució de Jané s'ha de produir de manera paral·lela a un altre lloc de la mesa de la cambra -una secretària socialista- més endavant.

De fons, també hi ha la negativa del PP a acceptar a la mesa un diputat «independentista», tot fent referència a CDC i al propi Xuclà. La formació «popular» preferia, doncs, que assumís aquest lloc un representant d'UDC; una opció que des dels exsocis de la federació s'ha rebutjat, en compliment de l'acord assolit al començament de legislatura, pel qual Unió ostenta una vicepresidència del Senat.

Ara bé, malgrat les reticències del PP, CDC no ha mostrat intenció de posar sobre la taula cap altre nom. Macias va voler deixar clar que no existeix cap altre candidat alternatiu a Xuclà, tant pel que fa a CDC com a UDC. Per això, des del Congrés, Macias va posar de manifest: «El candidat és Jordi Xuclà i ara no té sentit especular amb cap altra possibilitat».