Els mesos de juny i juliol, banyar-se a les platges gironines ha estat més segur que fa un any. Si més no això es desprèn del balanç de la Creu Roja dels dos primers mesos d'aquest estiu, que subratlla que les atencions per picades de medusa han disminuït un 31% al litoral de la demarcació de Girona. L'entitat, que treballa diàriament en la vigilància de 26 platges de set municipis gironins, informa que des de principis de juny i fins ara ha atès 664 casos de persones que estaven afectades per picades de medusa. Es tracta, doncs, d'aquesta caiguda del 31% respecte al mateix període de l'any passat.

A part de les picades de medusa, la seguretat també s'ha notat en les assistències per traumatismes. La Creu Roja ha atès 2.251 persones aquest estiu per contusions, ferides o fractures, entre altres traumatismes. Això representa una reducció del 8%, si es compara el balanç del juny i el juliol d'aquest any amb els dos primers mesos d'estiu del 2014. De fet, aquest estiu l'entitat ha efectuat, de moment, un total de 9.726 assistències a les platges del litoral gironí; un 3,8% menys respecte al mateix període de fa un any.

La Creu Roja detalla que la major part d'aquestes prop de 10.000 atencions a les 26 platges gironines que controla l'entitat són sanitàries. De moment, s'han registrat un total de 4.055 assistències de tipus sanitari al litoral de la demarcació de Girona. Aquestes atencions inclouen picades o al·lèrgies, esquinços, cremades, luxacions i erosions. A més, la Creu Roja destaca que des de principis de juny i fins ara s'han dut a terme 396 atencions socials. Es tracta d'assistències que presten els dispositius de l'entitat per facilitar el bany a les persones.

Per exemple, la Creu Roja assenyala que, d'aquestes gairebé 400 atencions socials, ha atès 154 banyistes amb discapacitat i ha distribuït 38 polseres identificatives a menors per ajudar en la seva identificació en cas de pèrdua.

Rescats de persones

Amb la finalitat de controlar les 26 platges gironines de set municipis l'entitat compta amb més de 80 socorristes que treballen diàriament en la gestió d'aquests espais del litoral de la demarcació de Girona. A més, els diferents dispositius de la Creu Roja de tot Catalunya també inclouen els rescats de persones en risc imminent d'ofegament, les assistències a embarcacions o les evacuacions a centres hospitalaris. De moment, aquest estiu l'entitat ha portat a terme, al conjunt del litoral català, un total de 16 rescats, 214 assistències a embarcacions i 78 evacuacions.

Els dos primers mesos d'estiu, la Creu Roja també ha continuat reforçant la prevenció a les platges a través de 5.275 avisos preventius a càrrec del servei de prevenció, vigilància i salvament de l'entitat. Es tracta d'uns avisos que es dirigeixen als banyistes que es troben dins i fora de les zones de bany on hi ha vigilància que fan activitats que poden resultar perilloses. Uns avisos que es dirigeixen també a les embarcacions.

En paral·lel, la Creu Roja també incorpora altres iniciatives de tipus preventiu per evitar accidents propis de l'estiu, com poden ser les insolacions, les cremades solars, els cops de calor, els talls de digestió o les lesions produïdes per animals marins, entre altres.