El Jutjat de Família està completament col·lapsat, amb 135% sobre mòdul, cosa que posa en evidència la necessitat de comptar amb un altre jujtat de nova creació». El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha copsat la precària situació que arrosseguen alguns dels partits judicials més importants de la província i que queda perfectament detallada en la seva Memòria Anual; en dóna fe l´annex tercer, on figura la reclamació de nous jutjats, redistribució de personal i concentració de seus efectuat per l´Audiència Provincial.

El Partit Judicial de Girona no en fa prou amb el nomenament de dos jutges de reforç per a les sales penals -un d´ells adscrit al número 6- i un tercer per al Jutjat Mercantil. El que necessita amb urgència és un nou Jutjat de Família per canalitzar la sobrecàrrega de l´actual i també un augment de la plantilla de funcionaris del Jutjat Mercantil «perquè l´actual no pot assumir el volum de feina» o bé crear un segon jutjat.

Les xifres són contundents: si el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) entén que el Jutjat de Famíliar hauria d´ingressar 999 assumptes l´any, la realitat és que el 2014 n´ha ingressat 2.350. D´igual manera, si el Mercantil té fixat el topall en 366, n´ha ingressat 812.

Només el Jutjat de Menors i el de Violència sobre la dona -Penal número 6- han experimentat una davallada. El primer va registrar l´any passat 489 assumptes dels 875 que el CGPJ fixa com a màxim, i el segon 333 dels 1.616 de límit. D´aquí també que el Deganat sol·liciti suprimir l´especialització del Penal número 6, pel desequilibri que representa amb els altres jutjats.

Al Partit Judicial de Figueres la situació encara és pitjor i segueix sent el que té una càrrega més alta de treball a tota la província, a excepció del Jutjat Social, que l´Audiència Provincial reclama traslladar a Girona capital per constituïr-lo com a Jutjat Social número 4 -ara n´hi ha tres-. El fet que Figueres sigui el partit judicial amb major nombre de municipis, alguns d´ells amb gran nombre d´habitants i fronterers contribueix a la sobrecàrrega de feina i per això a la Memòria Anual del TSJC es recull el consell de «creació d´un nou jutjat mixt», idea que també es proposa per al Partit Judicial de Sant Feliu de Guíxols, que ha vist créixer el volum d´assumptes civils.

A Figueres li segueix el Partit Judicial de Blanes com el segon amb més complexitat i que el febrer va obligar la Sala de Govern del TSJC a incorporar un jutge de «reforç transversal» per descongestionar-lo.

Pel que fa al Partit Judicial de Santa Coloma de Farners, es demana un nou edifici judicial que agrupi les dues seus que actualment estan separades i «bastant en precari». També aquí s´ha notat un creixent augment d´assumptes civils, com a Olot. I és que només els Partits Judicials de Ripoll i Puigcerdà estan equilibrats.

És remarcable que la jurisdicció penal -jutjats penals, d´instrucció i sales penals de l´Audiència- i la jurisdicció contenciosa-administrativa mantenen una línia descendent d´assumptes pendents que no reflexa l´increment en el nombre d´entrada de casos.