Les llums i les ombres és el títol de l'exposició sobre Marià Vayreda que es podrà veure per les Festes del Tura. Serà la mostra de les interioritats de l'autor de la Punyalada. És l'obra que a Catalunya va fer de pont entre el costumisme i el realisme i va ajudar a fer emergir la literatura catalana al nivell de les grans literatures del món. Les interioritats personals de Marià Vayreda estaran al Museu dels Sants.

Segons els organitzadors, Marià Vayreda (1853-1903) va viure els darrers anys d'una curta vida a l'edifici que ara acull el Museu. Així doncs, la mostra estarà en el lloc on va escriure la Punyalada. L'exposició està comissariada per Mita Casacuberta.

Segons l'organització, Marià Vayreda va posar dins les seves narracions una part significativa dels dubtes i de les contradiccions de sí mateix, com a persona immersa en una lluita permanent amb el seu temps. La intenció és demostrar que la seva obra, llegida per ulls d'ara, posa el lector davant de les pors, les contradiccions i les reaccions actuals, tant individuals com col·lectives.

Vayreda va repartir la seva obra en relats, articles periodístics, memòries (Records de la darrera Carlinada) i novel·les (Sang Nova i la Punyalada). La darrera es desenvolupa en una trama ordenada per 3 elements psicològics: l'amor malaltís de l'Albert Bardals envers Coralí, el despit dut a l'extrem per l'Ibo de Claperols i la síndrome d'Estocolm que pateix Coralí arran de ser raptada per l'Ibo.

Les vivències dels personatges estan emmarcades en el bandolerisme d'origen carlí que va assolar la zona fronterera de la Catalunya nord-est després de la Primera Guerra Carlina. S'inaugurarà el dia 5 de setembre, a les 11 del matí, al Museu dels Sants.

Miquel Plana

Les altres exposicions estaran dedicades a l'obra de Miquel Plana (1942-2012). Està considerat un referent de la bibliofília catalana. Va fer més de 150 volums que recullen textos d'uns dos-cents escriptors catalans. Els volums estan il·lustrats per més d'un centenar d'artistes plàstics. Aquesta obra, feta a Olot, serà distribuïda per diferents espais de la ciutat en base al criteri que es desprèn dels temes que conformen cadascun dels volums de l'obra de Plana.

L'exposició central serà Miquel Plana. Arquitecte del llibre, Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. Del 5 de setembre al 17 de gener de 2016. Serà on hi haurà l'acte central d'inauguració el dia 5 de setembre, a les 12 del migdia, a l'Hospici.

També, a l'Hospici hi haurà la mostra Miquel Plana. Cartells: bibliofília en 2. Estarà a la sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa del 5 de setembre al 22 de novembre. A l'Arxiu Comarcal, hi haurà Miquel Plana. Els anys d'Olot Misión (1969-1973). Del 5 de setembre al 30 de desembre. També a l'Arxiu, hi haurà Miquel Plana. Obra gràfica menuda de l'1 al 30 d'octubre. A can Trincheria, hi haurà Miquel Plana vist per Josep Maria Melció del 5 al 30 de setembre. També a can Trincheria, hi haurà Miquel Plana. Nadales i calendaris del 5 de desembre al 10 de gener del 2016. Als Catòlics, hi exposaran Miquel Plana i Els Catòlics del 18 al 30 de setembre. Al Centre Excursionista Olot, hi haurà Miquel Plana, excursionista i viatger del 18 al 30 de setembre. A la capella de Sant Ferriol, Miquel Plana i els barris del 18 de setembre al 12 d'octubre. A la Galeria Arcadi Calzada, Miquel Plana artista: pintura, ceràmica i gravat. A la biblíoteca: Miquel Plana. En defensa de la lletra. A la capella de Sant Esteve, Miquel Plana i els moviments socials. També hi haurà mostra de Miquel Plana a la pastisseria Ferrer.