L'Ajuntament d'Olot prepara una servei caní destinat a la detecció de drogues. La previsió és que l'animal detector entri en servei a principis de l'any vinent. Segons va explicar ahir -en roda de premsa- el sotsinspector, Ignasi López, servirà per detectar les petites plantacions de marihuana. Va precisar que amb l'entrada en vigència de la Llei de Seguretat Ciutadana aprovada el 26 de març, la possessió de plantes de marihuana és il·legal. López va explicar que "aquelles petites plantacions d'una o dues petites plantes que s'entenia que qui més qui menys podia tenir amb un buit legal al balcó de casa seva, ara, estan prohibides". En els darrers dies, la Policia ja ha efectuat 7 actes d'intervenció a diferents balcons de la ciutat. La llei també ha incrementat considerablement les multes per consum, possessió i tràfic de marihuana.

Segons López, el servei caní servirà per millorar l'efectivitat de la lluita contra la marihuana. Una droga de poc cost econòmic que -segons ell- es creu de manera errònia que no és perjudicial per a la salut. Va indicar que disposa d'informes mèdics i de docència que apunten els perjudicis de la marihuana en la formació dels adolescents.

En aquest sentit va anunciar que el "primer que farem és donar a conèixer el servei en l'àmbit escolar en la mesura que els serveiu educatius creguin que pugui ser una oferta interessant". La idea és que la Policia vagi a presentar el gos als nens i els adolescents. Va exposar que d'aquesta manera "també donarem el missatge que el gos (l'amic dels nens) busca drogues, perquè les drogues són dolentes".

El gos també participarà en els controls d'alcoholèmia. "En aquells vehicles que siguin aturats - va assenyalar- i que es vegi una simptomalogia diferent de l'alcolhol en el conductor". A partir d'aquí, el gos podrà inspeccionar el vehicle i detectar les substàncies. A partir de les evidències aportades pel flaire de l'animal, "llavors - va indicar- farem un altre control per detectar la presència d'estupefaents en el conductor".

El gos, segons va apuntar, patrullarà les zones comercials, les Festes del Tura, els concerts i es farà present en moments, en els quals hi hagi sospites de presència de cànnabis.

Dins el context de la lluita contra la droga, López va explicar la detenció de 3 persones per tenir 79 plantes en un hort i la detenció d'un jove. Sobre aquest darrer cas, va explicar: "El 7 de setembre -fora del context del Tura-, la Policia va detectar tràfic en una zona freqüentada per joves al costat de l'institut Bosc de la Coma". Va afegir: "La presència policial va veure un cotxe que marxava". Quan van poder detenir el vehicle, van trobar que dins hi havia dosis de marihuana preparades per la comercialització.

Elements elèctrics

El cap de la Policia Local va explicar que posaran més detectors de matricules a les entrades de la ciutat. "Per detectar delinqüents i evitar suïcidis", va enumerar. En el primer aspecte, va explicar el seguiment d'un vehicle sospitós. "Quan van arribar els va poder seguir un agent de paisà", va dir. A més, va indicar que els van poder detenir quan marxaven amb unes ulleres robades. Dins del vehicle els van trobar material destinat a anul·lar els serveis d'alarmes dels comerços. També va anunciar la posada en servei de més càmeres de seguretat a la zona comercial, una d'elles al carrer Sant Ferriol.

Pel que fa a les noves tecnologies, el caporal Ferran Zarzas va explicar l'oferta d'un nou mitja d'avís a la Policia Municipal. És el Drag Alert o Botó Vermell. Es tracta d'un dispositiu per a telèfons mòbils i tauletes que funciona amb sistema Android i permet avisar la Policia en cas d'urgència només prement un botó. Van explicar que també han incrementat els sistemes electrònics destinats a gravar els mals aparcaments i els excessos de velocitat.