Eren poc més de les 8 del matí. Arribo a Sants per agafar un tren a les 08:40h. El caos era total. Centenars, milers de viatgers feien cues interminables davant els accessos a les andanes de l'Alta Velocitat Espanyola i pels altaveus deien alguna cosa indesxifrable sobre una avaria que havia aturat la circulació dels trens.

Jo havia baixat a Barcelona el dia abans, a mig matí, des de Figueres; bé, hauria de dir des de Figueres-Vilafant, perquè Espanya no només va decidir que totes les capitals de província de l'Estat havien d'estar connectades amb l'AVE a qualsevol preu, sinó també que la infraestructura havia de posar al mapa qualsevol barriada que fins a la seva invasió havia gaudit d'una vida tranquil·la i anònima. Sigui com fos, no estava disposat a quedar-me allà sense fer res més que esperar fins que a algun dels funcionaris d'ADIF se li acudís una solució, perquè per experiència sé que les grans empreses espanyoles, sobretot aquelles en què participa l'Estat, estan plenes d'ineptes "enxufats" a les capes decisòries mitjanes, que són allà per fer-se notar dient "no" a la més mínima oportunitat. Així que vaig pensar que abans que res havia d'intentar recuperar els meus diners i -èxit- de seguida em van tornar el 50% (16,80 €) del bitllet d'anada i tornada que havia comprat. A més, la venedora em confirmà que "la cosa" anava per llarg. El mitjà que abans em tornaria a Figueres seria un Regional, el de les 09:16h.

L'alegria per haver minimitzat els meus danys personals, però, em dura poc. Compro el bitllet (al preu de només anada, que són 12,00 €, perquè, és clar, havia baixat amb l'AVE i no tenia cap dret a cap rebaixa) i, com que arribaria tres hores més tard del previst, me'n vaig a esmorzar (5,60 €). Em sorprèn que al tren hi ha molt poca gent -molta ?menys de la que m'hauria imaginat davant la cancel·lació de tots els AVE que haurien d'haver circulat. Segur que ningú ha informat els viatgers de l'alternativa, penso. Arribem a Figueres poc després d'1/4 de 12.

Camino fins a l'estació d'autobusos per agafar la llançadora, ja que havia de recollir el meu cotxe a l'altra estació, la de Figueres-Vilafant. Com que no hi ha servei fins a les 12:05, decideixo que no em puc permetre perdre'm també la reunió de les 12:30h i agafo un taxi. Culleres, 7,60 € només per sortir de l'estació! En total, el trasllat em costa 12,60 €! A l'estació de l'AVE comprovo que encara no havia circulat cap tren en tot el matí. Segona victòria, penso, fins abans de parlar amb la noia de l'aparcament de SABA. Si hagués arribat amb el tren de les 08:40, l'estada del meu cotxe m'hauria costat 5,80 €. Però com que arribo quasi tres hores més tard i sense haver fet la tornada amb l'AVE, em cobra els 13,50 € del màxim diari, més 6,00 € per les tres hores del dia "nou". Surto de l'estació de Figueres-Vilafant 3 hores més tard del previst. I com si amb això no n'hi hagués prou, tot plegat he pagat 49,60 € per un viatge que no m'hauria d'haver costat més de 22,60 €. ALTA velocitat a l'espanyola.