El cargol poma no ha tornat a aparèixer al Baix Empordà. Gairebé tres mesos després que es detectessin per primer cop alguns exemplars d'aquesta plaga devastadora per als arrossars, el Departament d'Agricultura ha confirmat aquesta setmana que no té constància d'haver detectat cap nou focus.

De fet, des de mitjans del mes de setembre que ni la conselleria ni els productors d'arròs han trobat nous exemplars a les finques del Baix Ter on es van detectar els focus: en una finca entre Palau-sator i Fontanilles. Ja llavors el mol·lusc semblava haver desaparegut, tot i que al llarg d'aquell mes els productors van estar tractant el camp amb cinamida càlcica. Però el 21 d'octubre el Departament va anunciar oficialment la detecció del focus al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya -DOGC. Tanmateix, fonts del Departament van informar que, malgrat l'anunci, la plaga no ha tornat.

El cargol poma és un mol·lusc d'origen sud-americà considerat una de les espècies invasores més perjudicials pels conreus. Quan es va detectar al Baix Empordà aquest estiu, durant el mes d'agost tant la conselleria com els productors van actuar amb rapidesa i contundència per eradicar-ne el focus, i van dur a terme nombrosos tractaments així com una inspecció exhaustiva dels terrenys que havien estat afectats.

De fet, l'alerta encara es manté pel perill que suposa que el cargol s'escampi pels arrossars gironins tal i com ha fet al delta de l'Ebre, on la plaga encara ara amenaça seriosament la producció de cereal en aquella zona. Segons explica a l'ACN el responsable del sector de l'arròs, Dani Forcadell, "si l'any que ve no fem una mesura de xoc molt important, molts pagesos començaran a plantejar-se la viabilitat, segur".

"La sensació és que ho està pagant tot el pagès" almenys a curt termini, va apuntar, perquè diu que "ja mantenen les parcel·les netes però la xarxa de reg està infestada. Si el pagès es gasta molts diners en la parcel·la, que també ho faci la comunitat de regants, la Generalitat, el ministeri d'Agricultura i la Unió Europea".

Per a Forcadell, "l'únic que s'està rascant la butxaca d'una manera brutal i cada any més és el pagès". Segons Unió de Pagesos, ja hi ha arrossaires que han tirat la tovallola per les despeses que comporta tenir neta la parcel·la.

Només en saponines, el plaguicida que funciona "com a única arma efectiva contra el cargol poma", cada pagès gasta aproximadament uns 200 euros per hectàrea diversos cops a l'any. El sindicat agrari demana que "tenint en compte que no és culpa dels pagesos" i que "tot ve arran d'una negligència d'una empresa" i del control "insuficient" de la Generalitat, hi hagi més implicació per part de l'administració.

A partir de l'any vinent, els pagesos rebran 5 milions d'euros per al període 2015-2020, és a dir, 1 milió per any. "Ara per ara, damunt la taula, aquests diners no hi són", va recordar Dani Forcadell, que es va queixar que, tot i això, un milió d'euros "és molt poc" per fer efectiva la lluita contra el cargol poma.