La marihuana s'ha convertit en una de les drogues que més es comissa i també més es conrea a les comarques de Girona. Doncs bé, també s'ha convertit en un motiu de disputa entre grups organitzats i fins i tot, s'ha convertit -juntament amb altres substàncies estupefaents- en un motiu per fer un assalt violent en un domicili.

El cap dels Mossos d'Esquadra a la regió policial de Girona, el comissari Josep Milan, assegura que el 24% dels fets -1 de cada 4 casos- estan relacionats amb «deutes derivats de drogues o gent que presupossa que al domicili hi ha marihuana i volen robar-la als amos».

Amb tot, Milan, durant una entrevista a la Cadena SER, va assegurar que s'han reduït els casos d'assalts violents. A dia d'avui se n'han produït 21, mentre que durant el mateix període de l'any anterior se'n van registrar 28, fet que suposa, diu, una caiguda del 25%.

Quant a les disputes per droga, destaca que són entre grups organitzats i fins i tot alguna d'individual però que «al ciutadà normal no hauria de preocupar això» perquè són conflictes entre ells.

El crim de Bordils que es va produir a finals d'any passat és una mostra d'aquest tipus de robatoris. Segons van relatar al seu dia un dels dos implicats en els fets, dos homes van acabar morts perquè els havien anat a robar marihuana al Mas Pibernat de Bordils.

La majoria de robatoris violents en domicilis, però, tenen a veure amb una altra tipologia. Es tracta del 28% dels fets, diu el comissari, després d'analitzar diligències i declaracions. Són aquells casos que els lladres quan entren a robar es troben de cop i volta el propietari. La intenció, diu el comissari, no era d'actuar amb violència i que aquesta, de vegades, és verbal.

Un dels crims de l'any passat i que encara no està resolt té a veure amb un assalt violent d'aquesta tipologia. Un veí de Sant Feliu Buixalleu de 81 anys va morir el maig de 2014 apunyalat a casa seva. La principal hipòtesi dels fets és que l'home va ser víctima d'uns lladres que segurament haurien entrat a la casa de la urbanització Río Park per robar i en trobar-se l'home, l'haurien apunyalat.

Menys grups organitzats

Els robatoris de grups organitzats que havien portat més de corcoll els últims anys els Mossos i els veïns de les comarques de Girona, ja que fins i tot hi havia hagut problemes amb lladres que anaven armats, també són menors. De fet segons el comissari Josep Milan cada vegada n'hi ha menys i els xifra en un 16% del total.

La primavera passada els Mossos d'Esquadra van fer un cop molt dur contra un grup de lladres dedicats sobretot als assalts violents al Baix Empordà. Van detenir una banda a qui els van imputar vint assalts violents -quatre en grau de temptativa- i deu robatoris amb força entre el 2011 i el 2014.

La jutge, però, va rebaixar-ho només a cinc els assalts violents consumats, casos que es van perpetrar el 2013 en cases d'urbanitzacions de la Selva, el Baix Empordà i en un cas al Vallès Occidental.

Finalment, hi ha una altra tipologia de robatori amb violència a domicili. Segons va relatar Milan es tracta dels que estan relacionats amb conflictes domèstics. Aquests suposen el 12% dels casos registrats.

El comissari va ressaltar durant l'entrevista, però, que es fan controls policials per intentar prevenir els fets i que sobretot, a la província de Girona ja no hi ha grups especialitzats com anys enrere.

Un dels assalts violents que va esdevenir un crim i que està pendent de resoldre's és el cas de Jordi Comas, president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG). Va morir assassinat poc abans de la mitjanit del 18 de novembre del 2012, a mans de tres homes. Els Mossos d'Esquadra segueix buscant els responsables dels fets.