El jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona ha desestimat íntegrament els dos recursos que el grup municipal de Tots per Sant Feliu i el Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols van interposar contra la resolució de l'expedient sancionador que l'Ajuntament ganxó va instruir per l'excés d'edificabilitat a l'edifici del Club: la multa econòmica va ser inicialment de 50.000 euros perquè hi havia 506 metres quadrats de més i havia aparegut una planta intermèdia que en el projecte inicial havia de ser un forjat sanitari; però es va reduir a 10.000 euros després que el Club tapiés les portes i finestres.

La sentència del jutjat, a més de confirmar la sanció imposada per l'anterior govern (CiU i PSC), condemna a costes tant a Tots per Sant Feliu com al Club Nàutic.

El partit polític, que quan es va resoldre l'expedient el 2013 estava a l'oposició, reclamava una sanció econòmica més dura i que "s'ordenés l'enderroc de les obres realitzades sense llicència urbanística", recull la resolució judicial. El Club Nàutic reclamava la nul·litat de la sanció un cop restablerta la realitat física alterada amb el tapiat de les obertures (la clausura de la planta suposa que els metres quadrats que hi ha ja no computin com a volum edificat i, per tant, no hi ha l'excés de sostre).

Quant a la reclamació del partit polític, la sentència afirma que la planta intermèdia va quedar legalitzada com a forjat sanitari per l'Ajuntament el 2006, tràmit que no va ser impugnat. I considera que el que són "manifestament il·legalitzables" són les obertures de portes i finestres que tenia la planta i l'ús que s'hi va donar de sala d'exposicions i reunions. Sobre un possible enderroc, la sentència reconeix que si les obres fetes són "il·legalitzables obliga a l'Ajuntament a l'enderroc", però atès que el Club va tapiar les portes i finestres, el consistori considera que no cal la demolició perquè la mesura es creu "ajustada a dret i al principi de proporcionalitat". Aquí, la sentència dóna la raó a l'Ajuntament ja que l'enderroc "es considera desproporcionat" si s'aplica el criteri de proporcionalitat i congruència.

Actuació correcta d'Albó

L'exalcalde Joan Alfons Albó (CiU), que va haver de testificar en el judici del passat 17 de febrer, ha puntualitzat diferents afirmacions de la sentència respecte del comportament de Tots per Sant Feliu, que "es va dedicar a afirmar que l'equip de govern actuava per interessos personals", recorda l'exbatlle (Albó havia estat president del Club Nàutic). Joan Alfons Albó extreu de la sentència alguns paràgrafs, com on la magistradaconsidera que "ha quedat evidenciat que la conducta dels recurrents (Tots per Sant Feliu) és la d'atendre els seus propis interessos de partit i no els generals del municipi" i que atribueix al partit, ara al govern, haver "judicialitzat el debat", fet que porta a la "censura jurídica" del recurs que va presentar.

La sentència tampoc veu indici de prevaricació d'Albó i "tampoc s'observa cap irregularitat ni en l'expedient de restauració ni en l'adequada abstenció del senyor alcalde en resoldre el procediment per ser membre del Club Nàutic ni pel nomenament de l'instructor de l'expedient".

TSF va "mentir"

Joan Alfons Albó subratlla que Tots per Sant Feliu, "a banda de pretendre desgastar el govern de la ciutat, realitzar atacs personals contra l'honor i honestedat de les persones, originar una despesa econòmica important en provocar la contractació d'advocat i procurador per part de l'Ajuntament, esmerçar temps i esforços del funcionariat municipal, poder causar un greu perjudici a una entitat de la ciutat que alhora és un dels seus principals equipaments turístics, el que van fer sobretot és mentir de manera descarada als ciutadans de Sant Feliu de Guíxols".

D'altra banda, el partit farà una valoració en els propers dies. Però aquesta sentència no és ferma, ja que el Club Nàutic ha presentat un recurs d'apel·lació. Tampoc s'acabarien aquí el processos judicials per aquesta planta intermèdia ja que n'hi ha dos més als jutjats.