L´adjudicació d´una part de tres herències sense testament de les comarques de Girona ha estat fonamental perquè Mifas pugui tirar endavant dos projectes importants per a l´associació: d´una banda, la reconversió de la seva antiga seu en un Centre d´Atenció Integral (CAI) per a les persones discapacitades i, de l´altra, la creació d´un Centre Homologat de Formació adreçat als inscrits a la seva borsa laboral.

En total, el Grup Mifas s´ha beneficiat de 23.384,07 euros que el Ministeri d´Hisenda i Administracions Públiques li va ingressar abans d´acabar el 2015, i que l´associació haurà d´invertir aquest 2016. En el cas del centre formatiu -que ha estat el més beneficiat pels llegats-, la previsió és que el projecte estigui enllestit al juny i que, amb tota probabilitat, entri en servei després de l´estiu. Pel que fa al CAI, l´aportació econòmica ha donat una empenta a una obra que està en marxa de fa temps i per a la que, de moment, Mifas no posa data d´acabament.

Entre gener i març de l´any passat, la delegació d´Economia i Hisenda a Girona va publicitar -a través del Butlletí Oficial de la Província- la possibilitat de participar en la distribució de tres herències intestades, pertanyents a persones que vivien a la demarcació i que van anar a favor de l´Estat. D´acord amb el procediment en aquests casos, cada herència es reparteix en tres terços: un per al Tresor Públic, un altre per a institucions del municipi del difunt i un tercer per a organitzacions de la província.

Els llegats

Segons consta a les resolucions del Ministeri d´Hisenda, les herències a repartir pertanyien a la veïna de Sant Feliu de Guíxols Josefa Guitart, que disposava de 43.711,93 euros; la seva conciutadana Concepció Arxer Pascual, que en va deixar 420.556,08; i Maria Lloret Albertí, que vivia a Girona i disposava de 177.007,91€.

En tots els casos, el repartiment dels diners es va restringir a associacions declarades d´utilitat pública, fundacions, Creu Roja, Càritas -ambdues també hi van concórrer i percebre una part de l´herència, igual que la Fundació del Banc dels Aliments de Girona-, ONCE i entitats d´altres esglésies, confessions i comunitats religioses que tinguin acords de cooperació amb l´Estat. Entre els requisits, també hi havia el de justificar el projecte al qual es volien destinar els diners.

Pel que fa a Mifas, va aconseguir 1.639 € del llegat de Guitart, 5.974,02 del de Lloret i 15.770,85 de l´herència d´Arxer.

La recuperació de l´antiga seu de Mifas, al barri de Sant Narcís de Girona, és una de les prioritats de l´associació, com explicava el seu president, Albert Carbonell, quan l´acabaven d´escollir. El maig de 2015, explicava que l´entitat buscava finançament per reconvertir l´espai del carrer Empúries «en un local més social». Més important que la reforma de les velles oficines, la voluntat de la junta de Mifas és revifar «la sensació de pertànyer a un col·lectiu» -segons deia el president fa vuit mesos-, tot oferint als socis la possibilitat de disposar d´un punt de trobada, d´un lloc «per parlar». El projecte per a la creació del nou centre integral de Mifas es distribuirà en àrees de salut -amb espai per a fisioteràpia, gimnàs, infermeria i esport adaptat-, assistencial -amb atenció diürna i serveis complementaris-, per a la promoció de l´autonomia i perquè s´hi reuneixin els associats. Es tracta d´un projecte ambiciós, amb un pressupost d´instal·lacions que s´apropa als 140.000 euros i un altre d´equipaments que supera els 43.000. Per executar-lo, l´associació disposa d´un conveni de col·laboració amb l´Ajuntament de Girona i subvencions del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i de la Diputació.