Van vendre per Internet un dels tot terreny d'alta gamma que havien robat a un gironí. Havien entrat el vehicle a l'Estat espanyol de forma fraudulenta i aquí va començar tota una investigació dels Mossos d'Esquadra que ha culminat amb el desmantellament d'un grup criminal que introduïa vehicles de luxe sostrets a Rússia i Ucraïna. Els investigadors han arrestat tres homes i han pogut recuperar nou dels deu vehicles sostrets. Encara hi ha pendent la detenció del quart integrant del grup, que es troba actualment a Ucraïna. Després de declarar davant del jutge, han quedat en llibertat a l'espera que se'ls torni a citar.

El seu modus operandi per entrar a l'Estat amb els vehicles robats consistia en portar-los aquí amb documentació alemanya falsa; després els legalitzaven i venien els vehicles sostrets prèviament tant a particulars com a concessionaris, que posteriorment els revenien a terceres persones que els compraven de bona fe. En el cas del gironí, però, el van vendre directament per internet al particular.

La investigació va començar després que agents del Grup de Recerca de Documentació (GRD) de la Divisió de Trànsit van localitzar i recuperar un vehicle tot terreny d'alta gamma matriculat a l'Estat espanyol com a vehicle d'importació i al qual li constava un requeriment de sostracció procedent d'Ucraïna. Per aquest motiu es va iniciar una investigació tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Girona. I és que en aquesta ciutat hi havia una de les víctimes, un home que va adquirir el vehicle per Internet de bona fe i va sortir-ne ben escaldat.

En el decurs de la investigació, els agents van constatar l'activitat d'una estructura criminal que de forma organitzada es dedicava a introduir al mercat espanyol vehicles sostrets a Ucraïna i Rússia. Per fer-ho van crear una empresa que utilitzaven per blanquejar-ne la procedència i introduir-los com a vehicles de segona mà procedents d'importació.

Vehicles de fins a 90.000 €

Els vehicles entraven a l'Estat amb documentació falsa alemanya i amb un contracte de compra-venda simulat entre un fals titular alemany del vehicle i un dels investigats. Els investigadors han pogut acreditar que haurien introduït 10 vehicles tot terreny d'alta gamma de diversos models de la mateixa marca amb uns preus de mercat que oscil·laven entre els 50.000 i els 90.000 euros.

Els investigats entraven, legalitzaven i venien els vehicles sostrets prèviament tant a particulars com a concessionaris, que posteriorment els venien al públic. Els perjudicats sempre eren terceres persones de bona fe.

Tots els vehicles recuperats portaven documentació alemanya falsa i a alguns els havien manipulat també el número de bastidor. La falsificació dels documents buscava poder fer els tràmits administratius, com ara la ITV, per a l'obtenció de la fitxa tècnica o per a la matriculació espanyola, entre altres. Uns punts imprescindibles per blanquejar els vehicles i vendre'ls posteriorment al mercat legal de l'automòbil.

Un cop fets tots els tràmits, els Mossos van poder comissar dos dels deu vehicles, tots de la marca Land Rover, que estaven en mans dels membres del grup. Els altres set, però, ja els havien comercialitzat a través d'un establiment de venda d'automòbils i un l'havien venut directament per internet a un particular de Girona.

El 20 de gener els Mossos van realitzar entrades i escorcolls a Deltebre i Castelldefels i van detenir tres dels investigats. Un quart membre del grup, que està a Ucraïna, encara està pendent de detenció.

Els arrestats són tres homes, d'edats compreses entre els 22 i els 36 anys, dos de nacionalitat ucraïnesa i un espanyol. Van quedar detinguts com a presumptes autors dels delictes d'organització criminal, receptació, estafa i falsedat documental.