Un brot de galteres afecta una dotzena de persones de Santa Coloma de Farners i Maçanet de la Selva. Es tracta d'onze nois d'entre 26 i 35 anys que formen part d´una colla d´amics i de la mare d'un dels joves, d'uns 50 anys. Cap dels afectats està greu i tots estaven vacunats.

Segons van informar ahir fonts del Departament de Salut a Girona, l'Agència de Salut Pública va notificar el brot de parotiditis el dia 19 i actualment s´esta investigant com es van contagiar, tot i que ja s´ha confirmat la relació entre tots els afectats.

Les galteres o parotiditis és una malaltia aguda i contagiosa causada per un virus que provoca la inflamació de les glàndules salivals.

Es transmet per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades, i la prevenció es duu a terme amb la vacuna triple vírica.

S´inicia amb símptomes inespecífics com el mal de cap, el dolor muscular o la pèrdua de gana, seguit de l´aparició de la inflor de les galtes i febre. La febre desapareix als 3 o 4 dies, mentre que les galtes inflades s´allarga entre set i deu dies.

El darrer gran brot de galteres que hi va haver a Girona va ser l'any 2012, quan es van comptabilitzar més d'un centenar d'afectats a la demarcació, la majoria concentrats al Gironès, Baix Empordà i la Selva, tot i que també es van donar casos a d'altres zones de la regió sanitària de Girona.