La residència d'arts, ciències i humanitats d'Olot estarà activa al setembre. És un sistema pel qual professionals de renom de diferents àmbits com ara literatura, periodisme, cinema o arquitectura podran romandre una temporada a la capital de la Garrotxa. A canvi, els beneficiats es comprometen a deixar un treball del seu àmbit al patrimoni de la ciutat. Són uns allotjaments molt habituals a Europa, però no a Catalunya. El projecte va transcendir a l'octubre del 2014, quan l'Ajuntament va preveure destinar-hi 48.000 € d'una modificació de crèdit.

Poques vegades se'n va parlar fins al darrer ple municipal, quan Josep Quintana (ERC) va demanar per la situació del projecte.

Josep Berga (regidor de Cultura per CiU) va respondre: "És un projecte a punt de començar". Va concretar: "Tenim un finançament en paral·lel al que ens ve de la Generalitat, però no compromès a través d'un document". La causa -segons va explicar- és que el director general de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) que s'hi havia manifestat a favor des de les eleccions autonòmiques del setembre no sabia si continuaria al carrec de director general. "Ara -va dir Berga-, que la cosa s'ha desencallat cal acabar de resoldre el tema del finançament i tenir-lo assegurat". Va afegir: "El tema d'on començar també va per bon camí". "El més probable és que l'arribada de residents pugui començar pel setembre", va aclarir. Va explicar que són residents que vindran per períodes llargs de 2 o 3 setmanes.

Altres vies de difusió

En anteriors ocasions, Berga va posar com a exemple els beneficis de la presència a Olot de periodistes russos o arquitectes de renom mundial.