Alt risc d'incendi a la província de Girona i en especial a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. La falta de pluja i l'entrada de la tramuntana a l'extrem nord de la província ha posat en alerta els serveis de prevenció d'incendis.

Una mostra d'això és el Pla Alfa vigent per a ahir i per a avui. Tot l'Empordà es troba a nivell 2 dels tres que té el Pla. Això significa que els Agents Rurals fan una vigilància exclusiva d'incendis forestals, és a dir que fan un control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals; controls de llocs predeterminats d'especial risc; control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades, control d'abocadors, entre d'altres.

El Pla Alfa, en canvi, ahir estava a un nivell més baix, a l'1, a les comarques del Gironès, Pla de l'Estany i la Selva. Des de les Adf, Bombers i Agens Rurals aquests dies es llancen missatges de vigilar als boscos perquè la falta de pluges fa que estiguin molt secs i el perill d'incendi és real. Es preveu que aquest hivern pugui ser complicat.

Hi ha zones de les comarques de Girona que on fa més de 70 dies que no hi ha precipitacions i si en algun lloc ha caigut quelcom, són registres molt baixos.

La previsió meteorològica, però, tampoc hi acompanya. Les pluges si n'hi ha d'haver seran minses i a curt termini ja que el que es preveu per aquesta setmana és el domini de l'ambient assolellat, amb el cel serè o poc ennuvolat en general, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

El que ahir es va fer notar però ja de valent és el vent. Des de Protecció Civil es va llançar un missatge de no acostar-se a la costa especialment a la zona del cap de Begur i cap de Creus per les fortes onades fruit de l'entrada de tramuntana. I és que el vent ja va bufar de valent, un fet que va escalfar sobretot l'àrea de l'Empordà, la que més en risc d'incendi està.

La tramuntana va fer cops de fins a 116 quilòmetres per hora a Portbou; al Pantà de Darnius-Boadella es va detectar una ratxa màxima de 75 quilòmetres per hora; a Roses també va bufar de valent amb un registre de fins a 93 quilòmetres per hora i, finalment, a Castell d'Aro, la tramuntana va fer un cop de 53 quilòmetres per hora i a Núria, la ratxa màxima va ser de 66 quilòmetres per hora, segons dades del Meteocat fins a les set del vespre d'ahir. La tramuntana seguirà bufant els propers dies.