Olot va inaugurar ahir al matí el monument en memòria del president Lluís Companys. L'acte va ser presidit per Anna Simó, secretària primera del Parlament. Simó va convidar les persones que van perdre familiars i han arribat a saber on són enterrats que vagin a plorar-los i a dur-los flors al monument a Companys.

En representació d'Olot, Josep Berga, regidor de Cultura per CiU, va llegir unes frases de l'escriptor francès Roger Martin du Gard. Es tracta del premi Nobel de Literatura del 1937. És conegut per la novel·la La saga dels Thibault. En ella, Du Gard no intenta demostrar res. No jutja, no condemna. Només mostra l'evolució de la religió contemporània. D'ell, Berga va treure: "La vida seria impossible si tot es recordés. El secret és saber escollir allò que no s'ha d'oblidar".

En els parlaments també va intervenir Marta Milà, arquitecta autora del projecte. Va explicar que per fer el projecte havia passat una temporada a Olot i la Garrotxa. "Per impregnar-me d'aquest paisatge que teniu", va explicar al públic present.

L'esdeveniment va aplegar una bona quantitat de gent als jardins de l'entrada principal del cementiri. Va tenir lloc a les 11 del matí, una hora del dia encara freda i quan es complien exactament 77 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Olot.

L'obra consta de quatre barres d'acer blanc que porten escrites quatre frases pronunciades pel president Companys al llarg de la seva trajectòria: "Moriré per Catalunya i per lo que ella representa". Afegeix: "Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a guanyar". Prossegueix: "Guanyarem perquè tenim la raó i perquè tenim la força". I acaba amb: "Catalans: l'hora és greu i gloriosa".

Les quatre barres tenen una franja horitzontal de formigó amb el títol "Per Catalunya i Olot, a Lluís Companys". El monument està contraposat a sis barres d'acer negre que representen el feixisme i els opressors. Els dos espais es troben al damunt d'un gran cercle de greda voltada de gespa.

Idea del 2015

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament va proposar fer un monument recordatori a Lluís Companys a l'Ajuntament del mandat 2011-15. Quan la idea va ser plantejada al ple, va tenir l'oposició del PP i de PxC i l'abstenció del PSC. Gràcies a la col·laboració de l'equip de govern de CiU, els republicans van aconseguir incloure una partida al pressupost del 2015 per, si més no, començar el projecte.

Això no obstant, la intenció es va trobar de ple amb les eleccions de maig del 2015, que van congelar el projecte fins que es va assentar el nou equip de govern format per CiU amb el suport del PSC.

El juliol del 2015, la Junta de Govern de l'Ajuntament d'Olot va aprovar les bases de la convocatòria d'un concurs públic per a la creació d'un monument recordatori a Lluís Companys (president de la Generalitat afusellat el 15 d'octubre del 1940).

S'hi van presentar vint projectes, dels quals un jurat (format per tres tècnics municipals, un membre del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot, un representant de l'Escola d'Art d'Olot i un historiador) va seleccionar tres intervencions finalistes, d'entre les quals va resultar guanyadora la presentada pels arquitectes Marc Torrellas Arnedo i Marta Milà Pascual.

Els guanyadors van presentar el projecte al públic i van començar a treballar sobre el terreny. Durant mesos, la gent que anava al cementiri veia l'obra tapada per plàstics.