Els problemes de subministrament de l'empresa adjudicatària dels desfibril·ladors del Dipsalut van obligar a fer acumulació de bateries i aparells per evitar problemes en el manteniment. Aquest problema, detectat ja el 2014, es produïa perquè Cardiac Science es troba als Estats Units i només té filials a França i a Itàlia. Fonts de la corporació provincial van assenyalar que es van arribar a plantejar de canviar tot el sistema, però es va descartar donat que ja estava molt desenvolupat. El programa "Girona territori cardioprotegit" ha comptat amb un pressupost de 2,9 milions d'euros entre el 2010 i el 2015.

El projecte de "Girona, territori cardioprotegit", que va servir per recuperar d'un infart fins a 28 persones des de 2011, va passar moments de dubte a finals de l'estiu de 2014. El fet que l'empresa Cardiac Science tingui la seva matriu als Estats Units i que fins i tot hagi advertit dels problemes financers que passava la seva filial a Europa, van posar en alerta el Dipsalut.

L'adjudicatària va tenir problemes per fer arribar bateries, en alguns casos atribuïbles a l'empresa de transport, malgrat que els tècnics confessen haver fet arribar les peticions amb setmanes d'antelació. Davant aquests problemes es va canviar el sistema de treball. Segons els tècnics de l'organisme, "aquests problemes van fer que augmentessin l'estoc i que ara mateix ja garanteix tres mesos de bateries i desfribil·ladors per fer el manteniment". Des de fa poc temps, a més, Cardiac Science ha obert una delegació a Barcelona, fet que ha tranquil·litzat els tècnics i els responsables polítics del Dipsalut.

Un dels problemes que va provocar el fet que Cardiac Science no tingués seu a Espanya va ser l'homologació de productes. Com recull l'acta de la reunió del consell rector del Dipsalut, l'organisme va haver de renunciar al model PowerHeart G5 que havia d'entregar als Mossos d'Esquadra. Es tractava d'una inversió de 74.000 euros, uns mil euros per aparell. Aquest model estava homologat a França però encara no havia rebut el vist-i-plau a l'Estat espanyol. Per aquest motiu, llavors es van decidir per mantenir el model G3, que és el que en primer lloc van rebre els Mossos d'Esquadra. Fonts de Dipsalut, però, van confirmar ahir que un cop es va concloure la tramitació es van canviar i ara mateix els agents autonòmics disposen del model més avançat.

En la mateixa acta del Consell rector del Dipsalut ja es mostren els problemes financers de l'empresa. Així, es demana que concreti les dades fiscals perquè des de l'estiu se li estaven demanant les dades de facturació, però no havien arribat. Per aquest motiu es curaven en salut i apuntaven que en cas que no arribessin aquestes dades, l'organisme consideraria que no hi hauria deute i no es faria el pagament dels euros pendents.

Prop de 750 aparells

A hores d'ara, el programa "Girona, territori cardioprotegit" compta amb 738 desfibril·ladors d'ús públic arreu de les comarques de Girona (501 són fixos, 198 són mòbils i es troben en els vehicles dels cossos d'emergència -125 de la policia local i 73 dels mossos d'esquadra- i 39, que l'organisme cedeix de manera temporal a entitats i ajuntaments. A més, Dipsalut ofereix formació sobre la utilització idònia dels aparells. Entre el 2011 i el 2015, s'han ofert un total de 351 cursos de formació. En total s'han format 5.285 persones.