La preinscripció per al curs 2016-2017 es farà més tard que mai ja que, d´acord amb la previsió notificada ahir pel Departament d´Ensenyament de la Generalitat, no començarà fins al 30 de març i es tancarà el 7 d´abril. Aquest procés concretarà fins a quin punt augmentarà el nombre d´escoles de Primària que, a partir del setembre, faran jornada intensiva. De moment, des de la Conselleria s´han limitat a dir que els 7 centres que ara experimenten aquest horari a tot Catalunya -5 a Girona- es pot ampliar amb una quinzena més.

A través del seu web, el Departament d´Ensenyament ha avançat el calendari de la preinscripció per al curs vinent, tot apuntant que la resolució definitiva «està en tràmit de publicació al DOGC».

Però, a l´espera de fer-los oficials, la Conselleria ha publicat els terminis previstos per a la presentació de sol·licituds. D´acord amb la seva informació, la preinscripció d´alumnat per al segon cicle d´educació Infantil -és a dir, de P3 a P5-, Primària, centres integrats i Educació Secundària Obligatòria (ESO) s´haurà de fer entre el 30 de març i el 7 d´abril.

La data d´inici, el 30 de març, és la mateixa per als ensenyaments professionals de Música i Dansa, però el termini es tancarà el 15 d´abril, una setmana més tard que els de l´etapa obligatòria.

El tercer període de preinscripció anunciat pel Departament afecta les llars d´infants -amb competències delegades als ajuntaments-, que s´haurà d´emmarcar entre el 2 i el 13 de maig. Per a la resta d´ensenyaments, la Conselleria ahir no va avançar cap data.

Dues setmanes més tard

Per al curs actual, 2015-2016, el període de preinscripció es va realitzar entre el 10 i el 17 de març de l´any passat; unes dates similars a les dels dos cursos anteriors, quan els tràmits es van fer pels volts de la segona quinzena de març. Però fins el 2011 -quan es va canviar el govern tripartit pel de CiU-, la presentació de sol·licituds per a una plaça escolar es va realitzar abans: durant la segona meitat de febrer.

Probablement, el fet que la nova consellera d´Ensenyament, Meritxell Ruiz, tot just fos nomenada en el seu càrrec el 12 de gener pot haver influït en el retard del calendari.

Respecte als criteris que Ensenyament tindrà en compte a l´hora d´ordenar les peticions, que en el mateix centre ja hi hagi altres germans matriculats o que alguns dels pares o el tutor legal hi treballi comptarà 40 punts. Si el domicili es troba dins l´àrea de proximitat del centre educatiu, 30, i si és al mateix municipi, 10; i en cas que sigui el lloc de treball dels pares el que estiguin a la zona de proximitat, se´n sumaran 20. Si el pare, la mare o el tutor legal perceben la renda mínima d´inserció el Departament atorgarà 10 punts. I per una discapacitat igual o superior al 33% de l´alumne o d´un familiar de primer grau, se´n donaran 10. L´últim criteri general és que a Batxillerat també es valorarà la nota mitjana de l´estudiant.

Dintre dels criteris complementaris, el Departament d´Ensenyamet quantifica amb 15 punts el fet de pertànyer a una família nombrosa o monoparental; amb 10 que l´alumne pateixi una malaltia crònica que li afecti el sistema digestiu, endocrí o metabòlic; i amb 5 que algun dels pares, el tutor o un germà de l´alumne hagi estat escolaritzat en ensenyaments que ara estiguin declarats com a gratuïts i universals al centre sol·licitat en primer lloc.