La plaga de processionària que està afectant de manera extraordinària aquest hivern a milers d'arbres de bona part dels boscos del Pirineu ha arribat al parc de l'estany de Puigcerdà. Les erugues han fet les bosses blanques als arbres, pins, avets i cedres, del parc Shierbeck que envolten l'estany i a un bosquet proper. Per tal d'aturar la proliferació d'aquest insecte, l'ajuntament de Puigcerdà va procedir fa uns dies a tallar les branques afectades i actualment només queden algunes bosses a l'illa del centre del llac. La regidora de medi ambient del consistori cerdà, Marta Rufiandis, ha assegurat que "des del consistori estem estudiant com aturar la plaga tot i que tots els mètodes tenen un cost elevat".

Les altes temperatures d'aquest hivern han ajudat la proliferació de la processionària pels boscos del Pirineu, però també ha arribat a alguns parcs urbans. Aquesta ha estat el cas dels arbres del parc de l'estany de Puigcerdà. Rufiandis ha manifestat que "enguany l'afectació ha estat espectacular per culpa de les altes temperatures i la falta de gelades". En aquest sentit ha afegit que "com que no es pot fumigar prop dels nuclis urbans els parcs i jardins s'han vist afectats per la plaga".

Des de l'Àrea de Medi Ambient de Puigcerdà s'ha demanat la col·laboració dels veïns per aturar la plaga de processionària que, tot i que no mata els pins, sí que els provoca un debilitament de l'arbre que llavors es pot veure afectat per altres malalties.

Des del consistori s'ha procedit a tallar totes les branques afectades per la plaga i actualment s'està estudiant com aturar la plaga. Rufiandis ha explicat que hi ha dos mètodes per posar fi a la plaga, unes bosses que es poden als peus dels arbres amb feromones que atrauen els mascles i un cop dins la bossa no poden sortir. Hi ha una altra mesura química que consisteix a introduir un producte al tronc de l'arbre i fa que les erugues no puguin a l'arbre.