El servei Línia 900 900 120 que l'Institut Català de les Dones (ICD) posa a disposició de les dones va atendre al llarg de l'any passat un total de 796 trucades procedents de Girona. D'aquestes, 691 van ser per situacions de violència masclista. La xifra representa un increment de gairebé l'11,5% per aquest motiu respecte al 2014, quan el telèfon en va atendre 620.

El telèfon de l'ICD és un servei totalment confidencial i és el primer recurs on les dones poden trucar i expressar la situació que viuen. L'atenció és gratuïta i permanent al llarg de l'any.

L'Institut Català de les Dones ahir va fer públiques les dades al voltant de la línia d'atenció a les dones i assegura que a tot Catalunya l'any passat es van rebre un total de 10.432 trucades per situacions de violència domèstica. I va remarcar que és destacable el lleuger increment de trucades de familiars i persones properes a la víctima. I és que durant l'any 2015 el 26% de les trucades van ser efectuades per persones de l'entorn de la víctima, mentre que l'any 2014 aquest percentatge era del 23%. Del 26% de trucades procedents de l'entorn rebudes arreu de Catalunya, el 29% són d'amistats, el 29% pares o mares, el 14% són germans o germanes i el 8% els mateixos fills o filles.

Segons les formes de la violència masclista, l'any 2015 el 96,4% de les atencions van ser per situacions de violència psicològica; en un 34% per violència física; en un 8,2% per violència econòmica, i en un 2,3% per violència i abusos sexuals. Les dones entre 31 i 40 anys representen el 35,7% de les trucades.

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch, per la seva banda, valora «molt positivament l'increment de persones properes a les víctimes que s'adrecen al 900 900 120 per demanar ajuda» i va afegir que això mostra que «l'entorn de les dones que pateixen situacions de violència masclista està sensibilitzat, dóna suport i és solidari, i que la violència masclista cada cop més és considerada un problema social greu i menys una situació de l'àmbit privat de la parella».

Dos detinguts al dia el 2015

La violència domèstica l'any passat no es va cobrar cap vida a la província de Girona. El cas més recent va ser a Sant Pere Pescador el 17 de novembre del 2014, quan Musa Baldeh, de 55 anys, que tenia la maleta preparada per marxar de casa a Sant Pere, va acabar amb la vida de la seva parella.

Amb tot, els Mossos d'Esquadra cada dia van detenir de mitjana dues persones per violència masclista. Això representa un total de 408 arrestats, tots ells majors d'edat. En total, des del gener fins al setembre de 2015, van instruir un total 1.186 denúncies d'aquesta tipologia i van atendre 1.148 víctimes a la Regió Policial de Girona.