L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Girona, ha participat en una investigació conjunta entre científics de la Universitat de Brunel (Londres) i de la farmacèutica AstraZeneca. El seu estudi ha permès trobar una manera per predir millor els efectes químics en els sistemes biològics que pot reduir la necessitat d'haver d'experimentar amb animals.

El cas és que els compostos químics produeixen els seus efectes en l'organisme mitjançant la interactuació amb receptors o dianes moleculars. Aquestes interaccions desencadenen una sèrie de mecanismes biològics que, potencialment, poden resultar uns efectes adversos per a la salut.

Els científics estan intentant retratar la cascada d'efectes en models que són coneguts com a Ruta de Resultats Adversos (en anglès Adverse Outcome Pathways, AOPs). Així doncs, segons la recerca en la qual ha participat l'ICRA, la idea és que en el futur aquests models podrien ajudar a predir els efectes potencials de milers de compostos químics i sense la necessitat d'experimentar amb animals, ja que actualment l'aplicació dels AOPs en la presa de decisions és encara limitada.

El nou estudi ha suposat un pas endavant en la validació d'aquests models, perquè permet incloure aspectes mesurables i no només purament qualitatius, que no s'havien considerat fins ara. Això podria tenir implicacions no només a reduir els assajos amb animals sinó que també per desenvolupar uns millors assajos «in vitro», ja que inclou una perspectiva cinètica.

Per això els investigadors han estudiat els efectes d'un fàrmac antiinflamatori als peixos, amb la finalitat de desenvolupar la primera xarxa AOP quantitativa que pugui estar basada en concentracions plasmàtiques del compost químic.

L'estudi ha demostrat que factors com ara la capacitat dels productes químics, per incorporar-se i distribuir-se en l'organisme, la seva potència i la seva interacció simultània amb múltiples receptors tenen un paper crític en la capacitat predictiva dels AOPs.

El doctor Luigi Margiotta-Casaluci, investigador de la Universitat de Brunel i principal autor de l'estudi, ha afirmat que «els AOPs tenen un gran potencial per donar suport als científics i als organismes reguladors per avaluar com de segures són les substàncies químiques sense necessitat d'utilitzar test en animals per a cadascuna de les substàncies considerades». Per això s'ha mostrat esperançat en què «avenços» com els de la seva investigació «puguin ajudar a descobrir tot el potencial d'aquests models per predir la toxicitat i donar un ús més segur dels productes químics».