Predir efectes químics en sistemes biològics redueix els experiments animals

És el resultat d'un estudi que ha tingut la participació de l'ICRA i que també ha permès incloure aspectes mesurables, no només qualitatius

02.03.2016 | 07:24

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Girona, ha participat en una investigació conjunta entre científics de la Universitat de Brunel (Londres) i de la farmacèutica AstraZeneca. El seu estudi ha permès trobar una manera per predir millor els efectes químics en els sistemes biològics que pot reduir la necessitat d'haver d'experimentar amb animals.
El cas és que els compostos químics produeixen els seus efectes en l'organisme mitjançant la interactuació amb receptors o dianes moleculars. Aquestes interaccions desencadenen una sèrie de mecanismes biològics que, potencialment, poden resultar uns efectes adversos per a la salut.
Els científics estan intentant retratar la cascada d'efectes en models que són coneguts com a Ruta de Resultats Adversos (en anglès Adverse Outcome Pathways, AOPs). Així doncs, segons la recerca en la qual ha participat l'ICRA, la idea és que en el futur aquests models podrien ajudar a predir els efectes potencials de milers de compostos químics i sense la necessitat d'experimentar amb animals, ja que actualment l'aplicació dels AOPs en la presa de decisions és encara limitada.
El nou estudi ha suposat un pas endavant en la validació d'aquests models, perquè permet incloure aspectes mesurables i no només purament qualitatius, que no s'havien considerat fins ara. Això podria tenir implicacions no només a reduir els assajos amb animals sinó que també per desenvolupar uns millors assajos «in vitro», ja que inclou una perspectiva cinètica.
Per això els investigadors han estudiat els efectes d'un fàrmac antiinflamatori als peixos, amb la finalitat de desenvolupar la primera xarxa AOP quantitativa que pugui estar basada en concentracions plasmàtiques del compost químic.
L'estudi ha demostrat que factors com ara la capacitat dels productes químics, per incorporar-se i distribuir-se en l'organisme, la seva potència i la seva interacció simultània amb múltiples receptors tenen un paper crític en la capacitat predictiva dels AOPs.
El doctor Luigi Margiotta-Casaluci, investigador de la Universitat de Brunel i principal autor de l'estudi, ha afirmat que «els AOPs tenen un gran potencial per donar suport als científics i als organismes reguladors per avaluar com de segures són les substàncies químiques sense necessitat d'utilitzar test en animals per a cadascuna de les substàncies considerades». Per això s'ha mostrat esperançat en què «avenços» com els de la seva investigació «puguin ajudar a descobrir tot el potencial d'aquests models per predir la toxicitat i donar un ús més segur dels productes químics».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Concert de Manuel Carrasco, conferències, exposicions i tallers gastronòmics

Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

S'enfronten a sancions de fins a 120 euros si no fan bé la recollida i l´Ajuntament té detectades...

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

L'Ajuntament ha ofert un terreny urbanitzable a Joaquim Vidal, una operació que els cupaires...

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

El?Partit Demòcrata va presentar el nou president i la nova direcció als seus associats de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema