La CUP va denunciar ahir retallades en l'àrea de cultura del Consell Comarcal del Gironès. En un comunicat, la formació va explicar que en el ple de febrer de l'ens -en el torn de precs i preguntes- el portaveu del grup comarcal de la CUP, Dani Cornellà, va demanar explicacions sobre les diferents retallades que han patit els municipis en matèria de cultura. En primer lloc, Cornellà va subratllar que les poblacions del Gironès que van participar a Escenaris 2015 van patir una retallada retroactiva d'un 4% de l'aportació de l'ens. Cornellà va criticar que malgrat que el govern del Consell ja s'havia compromès amb els municipis a pagar un 10% del catxet de les obres per adults incloses en Escenaris 2015, a finals del gener d'aquest any va notificar una assignació per als municipis de només un 6%.

Per això, la CUP va valorar que el fet de reduir l'aportació una vegada tancat el pressupost del 2015 «és una mala pràctica» perquè els consistoris, a l'hora de programar la temporada, tenen en compte el 10% compromès. De manera que si fins al final de l'exercici no es notifica la reducció, les mateixes poblacions «han d'assumir la despesa sobrevinguda».

En segon lloc, Cornellà va destacar que el govern del Consell Comarcal del Gironès ha decidit suprimir tres actuacions del Festival d'Arts Escèniques Emergent, passant de nou actuacions a nou municipis a només sis actuacions a sis localitats. Així, Cornellà -que també és alcalde de Celrà- va lamentar que tres municipis ara es quedin sense el Festival Emergent per decisió del govern del Consell. Es tracta de les poblacions de Celrà, Sant Gregori i una tercera. Cornellà va subratllar que les retallades pressupostàries en l'àrea de cultura del Consell han portat al govern a prendre aquesta decisió sense tenir en compte «l'opinió» dels municipis. Per això, la CUP va criticar que el govern del Consell hagi actuat amb uns criteris qualificats de «poc clars i sense fer participar en la decisió» als ajuntaments.