El Trueta redueix les operacions a la tarda per les baixes d´anestesistes

No recuperarà al 100% l'activitat quirúrgica habitual fins al maig, quan s'acabi el procés de contractació de professionals que ha iniciat

10.03.2016 | 07:18
Un quiròfan de l´hospital Josep Trueta, en una imatge d´arxiu · Aniol Resclosa
Un quiròfan de l´hospital Josep Trueta, en una imatge d´arxiu · Aniol Resclosa

L´hospital Josep Trueta de Girona ha hagut de reduir l´activitat quirúrgica programada durant les tardes des de després de Nadal per culpa de sis baixes al servei d´Anestesiologia. No la podrà recuperar del tot fins al mes de maig, quan culmini el procés de contractació de nous professionals que ha començat.

Segons expliquen fonts de l´hospital, en els darrers mesos s´han produït fins a sis baixes al servei i el centre «ha hagut d´adaptar l´activitat quirúrgica als recursos humans existents, mentre es buscaven els professionals per cobrir les vacants».

Així, apunten des de l´Institut Català de la Salut, des de passat Nadal, no s´ha pogut programar tota l´activitat quirúrgica que és habitual en el torn de tarda i s´ha prioritzat la programació d´intervencions al matí i especialment la cirurgia oncològica.

Amb tot, l´hospital ja està treballant en la contractació de més professionals. Ha estabilitzat la plantilla actual amb contractes d´interinitat per a quatre anestesistes que hi estaven fent substitucions; des del dia 1 de març ja hi ha un nou anestesista i dilluns que ve s´incorporarà un segon professional, el que els permetrà assumir més activitat. A més, preveu contractar quatre professionals més a partir del maig, dos dels quals són metges residents que acabaran llavors la seva especialització al Trueta.

Amb aquestes quatre últimes incorporacions, indica el centre, a la primavera es podrà recuperar totalment la programació quirúrgica habitual de l´hospital de referència a les comarques gironines.

Paral·lelament, a més, el centre ha decidit reduir els tancaments de quiròfans habitual de l´estiu per poder assumir més operacions de les que acostuma a fer en aquesta època de l´any i posar-se al dia amb l´activitat quirúrgica programada.

L´hospital Trueta ha informat d´aquesta situació com a resposta a les queixes de Podem Girona, que ahir va denunciar que l´activitat als quiròfans gironins és insuficient i va acusar la Generaitat del «desmantellament progressiu» de l´hospital per «reduir la sanitat pública» i «donar pas a un procés de privatització».

En aquest sentit, la direcció del centre remarca que darrerament s´han fet múltiples actuacions que «capitalitzen el Trueta i reforcen el seu paper de referència a la regió sanitària de Girona». Posen com a exemple algunes de les iniciatives empreses durant el 2015, com la posada en marxa de la cirurgia pediàtrica les 24 hores, la guàrdia de radiologia intervencionista i la de presència física de Neurologia, l´atenció continuada als infarts; la concentració de l´Anatomia Patològica de l´ICS i l´IAS o l´adquisició d´equipaments d´última generació, com la renovació de l´aparellatge d´hemodinàmica.

Pel que fa a les crítiques de Podem Girona sobre l´imminent trasllat del Laboratori Clínic Regional al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, el Trueta recorda que malgrat el canvi d´ubicació, continuarà sent un dispositiu de l´ICS i el seu personal també, i que a més alliberarà espai per poder ampliar les Urgències del centre, unes obres «ja projectades i molt necessàries».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Jordi Viñas, alcalde de Salt.
Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L'Agenda Llatinoamericana del 2017 reivindica una nova mentalitat per acabar amb la desigualtat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema