L´hospital Josep Trueta de Girona ha hagut de reduir l´activitat quirúrgica programada durant les tardes des de després de Nadal per culpa de sis baixes al servei d´Anestesiologia. No la podrà recuperar del tot fins al mes de maig, quan culmini el procés de contractació de nous professionals que ha començat.

Segons expliquen fonts de l´hospital, en els darrers mesos s´han produït fins a sis baixes al servei i el centre «ha hagut d´adaptar l´activitat quirúrgica als recursos humans existents, mentre es buscaven els professionals per cobrir les vacants».

Així, apunten des de l´Institut Català de la Salut, des de passat Nadal, no s´ha pogut programar tota l´activitat quirúrgica que és habitual en el torn de tarda i s´ha prioritzat la programació d´intervencions al matí i especialment la cirurgia oncològica.

Amb tot, l´hospital ja està treballant en la contractació de més professionals. Ha estabilitzat la plantilla actual amb contractes d´interinitat per a quatre anestesistes que hi estaven fent substitucions; des del dia 1 de març ja hi ha un nou anestesista i dilluns que ve s´incorporarà un segon professional, el que els permetrà assumir més activitat. A més, preveu contractar quatre professionals més a partir del maig, dos dels quals són metges residents que acabaran llavors la seva especialització al Trueta.

Amb aquestes quatre últimes incorporacions, indica el centre, a la primavera es podrà recuperar totalment la programació quirúrgica habitual de l´hospital de referència a les comarques gironines.

Paral·lelament, a més, el centre ha decidit reduir els tancaments de quiròfans habitual de l´estiu per poder assumir més operacions de les que acostuma a fer en aquesta època de l´any i posar-se al dia amb l´activitat quirúrgica programada.

L´hospital Trueta ha informat d´aquesta situació com a resposta a les queixes de Podem Girona, que ahir va denunciar que l´activitat als quiròfans gironins és insuficient i va acusar la Generaitat del «desmantellament progressiu» de l´hospital per «reduir la sanitat pública» i «donar pas a un procés de privatització».

En aquest sentit, la direcció del centre remarca que darrerament s´han fet múltiples actuacions que «capitalitzen el Trueta i reforcen el seu paper de referència a la regió sanitària de Girona». Posen com a exemple algunes de les iniciatives empreses durant el 2015, com la posada en marxa de la cirurgia pediàtrica les 24 hores, la guàrdia de radiologia intervencionista i la de presència física de Neurologia, l´atenció continuada als infarts; la concentració de l´Anatomia Patològica de l´ICS i l´IAS o l´adquisició d´equipaments d´última generació, com la renovació de l´aparellatge d´hemodinàmica.

Pel que fa a les crítiques de Podem Girona sobre l´imminent trasllat del Laboratori Clínic Regional al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, el Trueta recorda que malgrat el canvi d´ubicació, continuarà sent un dispositiu de l´ICS i el seu personal també, i que a més alliberarà espai per poder ampliar les Urgències del centre, unes obres «ja projectades i molt necessàries».