Agricultura fomentarà la caça per combatre la plaga de senglars

La conselleria pretén implicar els Departaments d'Interior, Territori i Salut per fer front comú

21.03.2016 | 07:26
Meritxell Serret.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està preparant un pla per combatre la superpoblació d'algunes espècies de fauna salvatge, com els senglars, els conills i els cabirols. Es tracta d'un conjunt de mesures entre les quals destaca el foment de la caça, amb la millora de la regulació dels permisos de l'activitat cinegètica i l'afavoriment de la sortida comercial de la carn de caça.

En una entrevista amb l'ACN, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va explicar que el pla implicarà també els departaments de Territori i Sostenibilitat, Interior i Salut. «Els danys de la fauna salvatge s'estan convertint en un mal endèmic del país», va lamentar Serret.

«Cal incidir d'alguna manera en totes aquelles poblacions que es disparen i que trenquen l'equilibri de l'ecosistema, i ara com ara l'única opció és la caça», va subratllar la consellera. «Per això cal fer aquest pla interdepartamental, per mirar de trobar més mesures i que totes puguin anar ajudant la sostenibilitat», va afegir.

L'objectiu és mantenir l'equilibri en la població de la fauna salvatge, però «sense que es dispari i ocasioni més danys». La intenció de Serret és tenir aprovat el pla aquest mateix any per poder atacar de seguida aquest «problema estructural».

«Intentarem anar tan ràpids com puguem», va assegurar. Actualment el Departament d'Agricultura està treballant-hi i aviat comptarà amb la col·laboració dels altres tres departaments. Interior hi participarà per fer front a l'increment d'accidents a les carreteres ocasionats per porcs senglars, mentre que Salut hi estarà implicat pel decret per a la venda de carn de caça que s'impulsarà amb l'objectiu de «dinamitzar una economia que ajudi al desenvolupament de les zones rurals i que afavoreixi la necessària activitat cinegètica per regular bé les poblacions d'animals», va detallar Serret.

El pla anirà en paral·lel a les batudes que ja s'estan organitzant per reduir la població d'algunes d'aquestes espècies. I és que, a banda dels accidents que ocasionen sobretot els porcs senglars, la sobrepoblació de diverses espècies de fauna salvatge ocasiona danys en camps de conreu, sobretot els que estan al costat de boscos i parcs naturals.

La consellera admet que «no hi ha garanties» per evitar un descens del pressupost. Pel que fa al pressupost del Departament per a enguany, la consellera va explicar que el principal repte és que no hi hagi una davallada i «augmentar-lo en la mesura del que sigui possible». Tot i això, Serret admet que «no hi ha garanties» que es pugui evitar un descens en el pressupost, que actualment s'està negociant amb el Departament d'Economia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema