Jornada de simulacre de rescat de set persones a l´estació de Vallter 2000. Sis esquiadors havien quedat atrapats per una allau i un excursionista estava ferit per una caiguda. Hi van participar una quarantena de membres de les unitats del GRAE (Grup d´Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat, entre els quals Olot, Cerdanyola, Camprodon, Camprodon i la Seu d´Urgell, juntament amb els Bombers d´Andorra i membres del CRS francès. Tots dirigits pel cap del GRAE d´Olot, Jordi Martí.

L´alerta la donava un dels esquiadors ferits i, poc a poc, van anar arribant els bombers que van anar trobant tots els seus companys sota la neu. Per localitzar-los van fer servir aparells detectors i pals de sondatge i algun va haver de ser evacuat en llitera perquè tenia la pelvis trencada. Al mateix temps, es rebia un avís d´un excursionista amb les costelles trencades i que estava en una paret pedregosa. Això obligava a intervenir l´helicòpter per poder extreure´l. L´operatiu va durar aproximadament una hora i mitja.

Aquests tipus de pràctiques serveixen per provar diferents tècniques, comprovar l´estat del material i seguir adequadament els protocols prestablerts, que cada any es van actualitzant. Cada cop que s´arriba a un dels ferits se li fan preguntes bàsiques (com el nom o l´edat) per saber fins a quin punt aquest està conscient i se li fa una primera exploració per saber si té alguna fractura. Posteriorment, es decideix de quina manera s´evacua l´afectat.

Amb aquest tipus d´activitats, els participants detecten possibles errors, com per exemple col·locar una llitera a l´inrevès o a tenir els diferents aparells connectats o desconnectats quan toca. També aprenen a fer de «psicòleg» i a guanyar paciència quan un ferit no vol ser atès o parla inconnexament. Al final guanyen experiència per, quan tenen una actuació real, poder guanyar uns segons que poden salvar una vida.