REE ja té el permís per desmantellar les línies paral·leles a la MAT

Abans de la primavera de 2018 la companyia haurà desmuntat 18,2 quilòmetres d'estesa, que van de Bescanó a Sant Julià de Ramis

20.04.2016 | 07:40

Red Eléctrica (REE) ja té damunt la taula totes les autoritzacions per desmantellar els trams de línia que s'han compactat amb les torres de la MAT al seu pas per les comarques gironines després que ahir la Generalitat li otorgués el darrer permís que faltava. En total, són 18 quilòmetres d'una estesa de 220 kV entre Bescanó i Sant Julià de Ramis.

Al tram gironí, Red Eléctrica ha de desmantellar quatre línies que passaran compactades amb les torres de la MAT. D'aquestes, dues es troben compreses al tram Vic-Bescanó, que va entrar en servei al 2011. I les altres dues restants, al Bescanó-Santa Llogaia.

La companyia preveu començar en breu els treballs per desmuntar les dues primeres esteses. De fet, com concreten fonts de REE, aquesta obra ja s'ha adjudicat. Els treballs entre Vic i Bescanó afectaran una línia de 220 kV i una altra de 110. De la primera, se'n desmuntaran una vintena de quilòmetres i se'n tiraran a terra 60 torres. I de la segona, n'han de desaparèixer una dotzena de quilòmetres i una trentena de suports, que passen per les Guilleries.

L'obra per desmantellar aquests trams comença ara perquè, com ja va anunciar Red Eléctrica, no es faria res fins que no hagués entrat en servei el tram de la interconnexió (on la MAT passa soterrada).

Pel què fa a les altres dues línies restants, una de 220 kV i una altra de 132, caldrà esperar com a mínim un any abans no se'n comenci el desmuntatge. I és que abans de tirar a terra la part d'aquestes esteses que s'integrarà al traçat del Bescanó-Santa Llogaia cal construir dues noves subestacions.

Una primera, la que fa REE a Sant Julià de Ramis, s'ha batejat com La Farga. Penja directament de la línia de 400 kV, però la construcció s'ha endarrerit per problemes burocràtics. La segona subestació, que permetrà desmantellar la línia de 132 kV, és la que aixeca Endesa al parc elèctric de Santa Llogaia, on també hi ha les subestacions de la MAT, la del TAV i l'estació conversora.

Més de 22 milions
Un cop les dues subestacions entrin en servei, REE començarà a desmantellar aquestes altres línies. De totes maneres, i amb previsió de tenir tots els tràmits burocràtics tancats, la companyia ja havia demanat a la Generalitat els permisos pertinents. Fins ara, només li'n faltava un (ja tenia el que fa referència a l'estesa de 132 kV, però no a la de 220). Però a partir d'aquesta setmana, aquesta autorització pendent ja és un fet.

Segons publica el DOGC, la Generalitat ha atorgat a Red Eléctrica el permís per desmantellar el tram de 220 kV que, en un futur, passarà per les torres de la MAT entre Bescanó i Sant Julià de Ramis. En total, són 18,82 quilòmetres de línia que s'estenen al llarg de sis termes municipals (Bescanó, Canet d'Adri, Sant Gregori, Palol de Revardit, Cornellà del Terri i Sant Julià de Ramis).

Es desmantellaran 51 torres de la línia de 220 kV en aquest tram. El pressupost dels treballs és de 22,68 MEUR. Segons recull l'autorització del Departament d'Empresa -d'on depèn Energia- el termini per executar aquests treballs és de dos anys. És a dir, que a la primavera del 2018 el desmantellament ja serà un fet.

Segons indiquen des d'Energia, el desmantellament de línies associades a la MAT forma part dels acords a què es va arribar amb Red Eléctrica per autoritzar la línia de 400 kV.

Al final del procés, precisen, només entre Sentmenat-Vic-Bescanó s'hauran desmantellat més quilòmetres d'antigues esteses (92,8) que no pas s'han aixecat ara (89,3).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema