Només un acord que ara mateix és inexplicable evitaria la convocatòria d'unes noves eleccions generals. Si res no canvia en les properes hores, el 2 de maig expirarà el termini per investir un president del Govern espanyol. Llavors, el rei Felip VI dissoldrà el Congrés dels Diputats i el Senat per convocar les noves eleccions generals, que seran el 26 de juny. Tot i això, com que només han passat quatre mesos des dels últims comicis (celebrats el 20 de desembre), els partits no preveuen canvis destacats a les llistes electorals. Els caps de llista per Girona de la coalició de Convergència, ERC i el PSC estan disposats a repetir el 26-J. En canvi, queda més en dubte la diputada d'En Comú Podem, ja que valora que no es tracta d'una decisió seva sinó de la formació.

Democràcia i Llibertat

El diputat de Democràcia i Llibertat, Jordi Xuclà, va afirmar ahir que la seva predisposició és continuar com a cap de llista de la coalició a Girona. Xuclà va recordar que aquesta decisió ha de ser «validada per la militància» i va afegir que la composició es debatrà als consells del partit de les properes setmanes. Ara bé, va avançar que, després d'una legislatura «fallida», la seva intenció és completar el mandat amb la següent legislatura. Xuclà va destacar la defensa que ha fet la formació els darrers quatre mesos, des del Congrés, en «els interessos dels gironins» i en «la projecció de Girona». També va remarcar que el partit ha marcat «els fonaments de futur» de les infraestructures, la inversió en R+D i el fracking, entre altres temes.

Esquerra Republicana

«A priori sembla que no s'hauria de produir cap canvi», va assegurar ahir la diputada d'ERC, Teresa Jordà, sobre la candidatura de la formació a Girona per les noves eleccions generals. Jordà va detallar que aquest pronòstic és actualment una «suposició», ja que la decisió sorgirà de les assemblees del partit. Així mateix, va subratllar que ERC «ha fet molta feina, que possiblement quedarà en res, a les comissions» de la cambra baixa, amb proposicions no de llei de la baixada de l'IVA cultural, el fracking i el soterrament de línies de tren, entre altres iniciatives.

En Comú Podem

La diputada d'En Comú Podem, Dolors Terradas, va avançar ahir que la decisió de tornar a ser la cap de llista de la coalició a Girona és «del partit i no meva». A l'espera que es tanqui la candidatura les properes setmanes, Terradas va explicar que les propostes que el grup pretenia fer per les comarques gironines requereixen més de quatre mesos perquè «són profundes» i necessiten una legislatura «més estable», com -per exemple- que el tram nord de la N-II passi per l'AP-7. Malgrat tot, va afegir que la formació ha presentat proposicions no de llei com, entre altres, la derogació de l'ARSAL.

Partit dels Socialistes

«Em vull tornar a presentar, tot i que seran els companys els que em faran confiança o no», va destacar ahir el diputat del PSC, Marc Lamuà, sobre la possibilitat de repetir com a cap de llista. «Si els militants demanen primàries, ho tornarem a fer», va assenyalar Lamuà, que va lamentar la «manca total» de resposta del Govern espanyol en funcions per no haver assistit a les compareixences ni contestar cap de les preguntes parlamentàries. Per exemple, va criticar que no hagi donat informació de l'estat de les infraestructures gironines o dels passos de nivell i les estacions de tren, entre altres temes.

Grups sense diputats

PP, Ciutadans i Unió no van obtenir representació per Girona a les eleccions generals del 20-D. Tot i això, els tres van dir ahir que la intenció és presentar-se al Congrés i al Senat per Girona el 26-J. El PP no descarta que Concepció Veray repeteixi de cap de llista al Congrés, mentre que queda més en dubte el cas de Ciutadans, que desconeix si la voluntat de Fernando López de Castro és ser de nou el candidat. Unió planteja que Montse Surroca pugui tant repetir com no.