La prohibició del pas de camions a la N-II fa caure la sinistralitat i la xifra de víctimes

L'abril de 2013 va introduir-se la mesura en una via que des de 2010 s'ha cobrat 60 vides en 122 accidents greus

10.05.2016 | 07:19
La prohibició del pas de camions a la N-II fa caure la sinistralitat i la xifra de víctimes
La prohibició del pas de camions a la N-II fa caure la sinistralitat i la xifra de víctimes

La Nacional II és la principal via gratuïta que travessa la província de Girona i és un pol d´atracció sobretot per als transportistes. Hi circulen més de 20.000 vehicles cada dia i uneix Catalunya amb França. Aquest anar i venir de vehicles s´ha traduït malauradament en víctimes mortals a la carretera al llarg dels anys, sobretot per la presència de punts negres i també perquè no està del tot desdoblada. Només hi ha dos carrils per cada sentit de la marxa des de Fornells a Sils.

Des de l´any 2010 fins al 2 d´abril, la N-II s´ha cobrat un total de 60 vides en 122 accidents de gravetat. La major part dels sinistres viaris han tingut lloc en trams no desdoblats i abans que es prohibís el pas de camions de quatre o més eixos. Aquesta mesura es va instaurar l´abril de 2013 i és una prohibició que va permetre reduir la sinistralitat i, sobretot, la xifra de víctimes mortals.

A partir del 2013 el nombre d´accidents de trànsit amb morts i ferits greus, tal i com mostren les estadístiques del Servei Català de Trànsit (SCT), es van reduir dràsticament ja que es va fer la desviació obligatòria de camions per l´autopista AP-7.

El 2010 hi van haver fins a 34 sinistres viaris d´aquesta gravetat; en canvi, ja al 2013, quan s´introdueix la mesura, van caure fins a 12 fets. Una xifra que s´ha anat mantenint fins al 2015, quan se´n van registrar 17.

Les dades del 2016 que ha facilitat el SCT són fins al 2 d´abril i, fins llavors, s´havien produït quatre accidents d´alta gravetat a la N-II al seu pas per la província de Girona.

El dia 2 d´abril, de fet, és la data que fa ennegrir les estadístiques de mortalitat que des del 2013 havien anat disminuint. En aquest any de la introducció de la restricció del pas de tràilers per la N-II van morir sis persones en accidents de trànsit. L´any següent, va haver-hi una víctima mortal i el 2015, fins a vuit.

En canvi, el 2 d´abril passat van morir set persones en un sol accident de trànsit a la N-II al seu pas per Pont de Molins. Un Volkswagen Golf on anaven quatre joves francesos a gran velocitat va impactar contra un Dacia Sandero que pujava cap al Pertús. El sinistre viari es va produir a l´alçada del quilòmetre 762 de la N-II i van morir set dels vuit ocupants dels dos vehicles. Cinc joves francesos de 19 a 22 anys i dos veïns de Figueres de 31 i 38 anys. Un tercer veí, el conductor del Dacia Sandero, va sobreviure a la tragèdia.

Aquest nombre de víctimes mortals en un sol accident va fer tornar a posar al cim de la taula la demanda del territori d´una carretera amb cara i ulls en els trams que no estan desdoblats. Cal recordar que encara s´ha de crear l´autovia A-2 al tram nord, des de Fornells fins a la Jonquera, i també al sud, de Sils a Maçanet.

Amb les dades del Servei Català de Trànsit es pot veure com des del 2010 hi ha hagut un total de 122 accidents amb morts i ferits greus i en total 127 persones han patit ferides d´alta gravetat a causa del sinistre viari.

El territori en nombroses ocasions ha clamat pel desdoblament atesa l´alta sinistralitat; i des de l´Alt Empordà en especial, per l´últim accident mortal, es va tornar a demanar el desdoblament.

Cal recordar que el pas de la N-II per Figueres és conegut per la seva alta sinistralitat com el «corredor de la mort». Es tracta d´un tram de N-II amb vorals molt estrets i d´un sol carril per cada sentit de la marxa, on hi ha hagut malauradament molts accidents frontals. En l´època que encara es permetia el pas de vehicles pesants, es van haver de lamentar diversos morts per haver xocat amb el cotxe contra un camió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un home apedrega un tren que entrava a Flaçà

Un home apedrega un tren que entrava a Flaçà

El revisor havia fet baixar el viatger d'un altre comboi per no tenir bitllet

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Els enllaços creixen un 1,31% i el 85,1% són civils Les dones es casen per primer cop, de mitjana,...

Enllaços recomanats: Premis cinema